Liemers / Arnhem en omstreken

Jan stuurt je met auto naar Scandinavië en niemand weet de route

Jan van Looijengoed en zijn dochter Romy in de rally-auto
Jan van Looijengoed en zijn dochter Romy in de rally-auto © Benjamin Beernink
WESTERVOORT - Tien dagen lang met een auto inclusief gps-tracker, magnetron en aggregaat door Scandinavië toeren. Jan van Looijengoed uit Westervoort is druk met de voorbereidingen van zijn eerste zelf georganiseerde tour genaamd ‘De Rust’. In totaal gaat hij met dertien teams het avontuur aan. Al is het avontuur vooral voor hen bedoeld.
Al op jonge leeftijd werd Jan betoverd door de sneeuwrijke vlakten. "Wij gingen vroeger met onze ouders al naar Scandinavië toe. Daar is de liefde en bewondering voor het gebied begonnen. Mijn vader was echt een kenner met een fotografisch geheugen. Die is er helaas niet meer, want dan had hij de tocht veel beter kunnen uitzetten dan ik. Nu dacht ik: dan ga ik het maar eens doen. En je kunt er met de auto hartstikke mooie routes rijden."
Deze tocht die hij heeft bedacht is voor vrienden en kennissen, om ze Scandinavië beter te leren kennen. "En waar ze ook tijd voor krijgen. Ze moeten wel heel veel rijden. Maar er is ook een klein beetje tijd om dingen te bekijken."
Eerder ging de vrouw van Jan, Monique, vaak mee met de tochten. Maar zij is er volgens hem 'wel klaar mee', nadat ze tijdens het laatste avontuur met de auto op de zijkant zijn beland. Kort na terugkomst stelde dochter Romy voor om mee te gaan. "Ik hou sowieso van sneeuw, dat vind ik het leukste wat er is. Ik ben er wel eens in de zomer geweest, maar wat we nu gaan doen, heb ik nog nooit meegemaakt", vertelt Romy enthousiast.
Hun onderlinge band is erg goed. Romy kijkt dan ook enorm uit naar het avontuur met haar vader. "We kunnen het altijd goed vinden. Het is altijd gezellig. Dus over die tien dagen in de auto met mijn vader maak ik mij geen zorgen."

Quizvragen en bellen

De deelnemers weten dat ze Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland te zien krijgen. Maar waar ze precies belanden, blijft een mysterie. Organisator Jan: "Dat weet niemand, behalve ik en Romy. De deelnemers krijgen coördinaten, die te vinden zijn in een routeboek. Vanuit daar rijden ze ergens heen."
Op dat aankomstpunt kunnen ze nieuwe coördinaten krijgen, bijvoorbeeld door het beantwoorden van quizvragen of doordat de deelnemers elkaar moeten bellen. Vervolgens rijden ze naar een volgende locatie, totdat ze aan het einde van de dag bij hun hotel aankomen.
Jan tot slot: "Ze weten enkel dat ze op 1 februari uit Nederland wegrijden en op 11 februari, bij leven en welzijn, weer in Nederland terug zijn."