Stedendriehoek

Hoe ga jij naar je pensioen? Senioren geven alvast tips

Bewoners van Talma Borgh (vlnr): Wil Kloezeman, Ger Koldenhof, Ben Zonnenberg en Tonny Spijker.
Bewoners van Talma Borgh (vlnr): Wil Kloezeman, Ger Koldenhof, Ben Zonnenberg en Tonny Spijker. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Hoe goed ben jij voorbereid op je oude dag? Ruim tachtig procent van de Nederlanders heeft nog niets concreets geregeld voor later en voor de zorg die ze dan misschien goed kunnen gebruiken. Hoog tijd om erover te praten, vindt de gemeente Apeldoorn. Een 'praatbankje' moet daar bewustwording kweken. Een paar senioren geven alvast hun tips.
“Ik zou niet weten wat ik nu al zou moeten regelen”, zeggen de meeste mensen die geen voorbereidingen hebben getroffen. Ook vinden mensen zich ‘te jong’ en ‘kan er nog zoveel gebeuren in de tussentijd’, blijkt uit een online enquête van ActiZ. Die branchevereniging voor zorgorganisaties spoorde Apeldoorn aan tot actie.
Dat terwijl Nederland vergrijst en de zorg verandert. Bijtijds voorzorgsmaatregelen nemen zou meer dan ooit noodzakelijk zijn. Dat begint door erover te praten. Een praatbankje reist daarom komende maanden door Apeldoorn. Het is onderdeel van een campagne van de gemeente, waarbij achttien organisaties zich aansloten.
Wethouder Anja Prins en Bert Blaauw van stichting KleinGeluk op het praatbankje
Wethouder Anja Prins en Bert Blaauw van stichting KleinGeluk op het praatbankje © Omroep Gelderland

Regie over eigen leven

‘Praat vandaag over morgen’, luidt de campagne. “Want morgen is het misschien allemaal niet meer te regelen”, zegt wethouder Anja Prins, die het initiatief nam voor het bankje. Kaartjes met vragen, stellingen en dilemma’s liggen erbij om het gesprek hierover op gang te brengen. “Iedereen wil graag de regie houden over zijn eigen leven. Dus denk erover na.”

In 2040 is naar schatting 26 procent van de bevolking 65-plusser, waarvan een derde ouder is dan 80 jaar. Nu al wachten ruim 20.000 mensen die zorg nodig hebben op een plek in het verpleeghuis. (Bron: CBS/ ActiZ)

Waar moet je allemaal over nadenken voor je oude dag? Vier senioren van het Apeldoornse woonzorgcentrum Talma Borgh geven hun tips:

Tip 1: Denk bijtijds na over voorzieningen

“Je moet goed rekening houden met je gezondheid”, weet Ger Koldenhof (84) als geen ander. “Als dat geleidelijk aan minder wordt, dan moet je nadenken over voorzieningen. Zeker als je alleen komt te staan is het belangrijk dat je opgenomen kunt worden in een tehuis.”
Bijtijds beginnen is haar credo: “Tegen je vijftigste moet je hierover gaan prakkiseren. En laat je alvast inschrijven in een tehuis. Want de wachtlijsten zijn enorm lang.” Zelf woont Ger sinds drie jaar in woonzorgcentrum Talma Borgh. “Ik vind het heerlijk. De verzorging is prima, ze zijn allemaal even lief. En hier is altijd wat te doen. Je zit hier op rozen.”

Tip 2: Regel een goed pensioen

Ben Zonnenberg (79): “Een goede pensioenregeling voor je oude dag is belangrijk, want je weet nooit wat de overheid gaat doen. Met een goed pensioen bouw je een stuk zekerheid in”.
Alles wat ik had opgebouwd, was ik kwijt.
Ben Zonnenberg
Begin daarmee op jonge leeftijd, is zijn advies. Zelf raakte Ben zijn jarenlang opgebouwde pensioen kwijt. Dat gebeurde nadat hij een aantal jaren in Australië woonde, en op zijn 58e terugkeerde. “Ik had een enorm gat. Ik kreeg wel een klein Australisch pensioen, maar dat was niet veel. Het vervelende is dat je op latere leeftijd wel een goede pensioenregeling kunt krijgen, maar dat kost een vermogen.”

Tip 3: Blijf zelfstandig

Tonny Spijker (79): “Zelfstandig blijven is erg belangrijk. Mijn man was boekhouder. Financieel regelde hij alles binnen ons gezin. Daarover heb ik nooit iets geleerd in mijn huwelijk; ik kreeg gewoon huishoudgeld. Maar dan kom je alleen te staan, en dan moet je het zelf doen. Dat was erg moeilijk. Ik wist niet eens hoe ik moest pinnen. Toen moest ik alles vragen, maar durfde dat niet”.
Bij zelfstandigheid hoort ook: goed met geld omgaan. “Ik ben misschien ouderwets, maar ik vind dat kinderen wel heel veel naar feestjes en dergelijke gaan. En als je dan vraagt: ‘heb je gespaard?’, dan zeggen ze: ‘ja, dat komt later’. Maar later dan heb je die kans misschien niet. Zorg dat je voor later wat achter de hand hebt.”

Tip 4: Overleg met je kinderen

Wil Kloezeman (84) overlegde in aanloop naar haar oude dag samen met haar drie kinderen hoe ze het allemaal voor zich zag. “Dat staat allemaal beschreven. Ik hoef me nergens mee te bemoeien. Mijn kinderen regelen alles. Bij mijn man hadden we dat niet gedaan. Toen stonden we voor het blok. En dat was net tijdens corona, een hele moeilijke tijd.”
Het is belangrijk dat de band met je kinderen goed is.
Ger Koldenhof
Investeren in een goede band met je kinderen kan daarbij nuttig zijn: “Hulp van m’n kinderen is een uitkomst. Daar heb ik ontzettend veel gemak van. Ik heb schatten van kinderen, ze doen alles voor me. Het is heel belangrijk dat de band goed is”, aldus Ger Koldenhof.

Plaatsnemen op het praatbankje? Tot 5 februari staat het in de centrale hal van het stadhuis. Daarna reist het bankje door Apeldoorn, tot en met 27 maart.

Bekijk hier hoe Evelien Bronkhorst (38) en haar dochter Laura (9) plaatsnemen op het praatbankje:
Evelien (38) en Laura (9) praten over hun oude dag