Stedendriehoek / Achterhoek

Gemeenten verhogen belastingen: dit is de Gelderse koploper

We gaan met z'n allen weer meer betalen
We gaan met z'n allen weer meer betalen © Pixabay
BRUMMEN - Gemeenten verwachten dit jaar 8,5 procent meer geld te innen via belastingen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat onderzoek deed naar de gemeentelijke begrotingen van 2024, spreekt van de grootste toename sinds 2007. In onze provincie is Brummen koploper. Die verwacht dit jaar 16,1 procent meer op te halen uit heffingen en belastingen dan een jaar eerder.
Andere Gelderse gemeenten die dit jaar relatief gezien flink meer inkomsten hebben begroot zijn Overbetuwe (15,7 procent meer), Doetinchem (13,3 procent meer), Oude IJsselstreek (12,9 procent meer) en Renkum (12,3 procent meer).

Meeste inkomsten uit ozb

Gemeenten halen veruit het meeste geld binnen met de onroerendezaakbelasting (ozb), de afvalstoffenheffing, de rioolheffing en de kosten voor betaald parkeren. De ozb spant de kroon. Gemeenten hebben begroot dat ze daar dit jaar 5,5 miljard mee ophalen. Dat is veel op het totaal van ruim 13 miljard aan gemeentebelastingen.
Vooral de WOZ-waarde, die door de gestegen huizenprijzen fors is toegenomen, heeft invloed op de hoogte van de ozb. Volgens het CBS bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde van een woning op 1 januari 2023 368.000 euro. Dat is 16,1 procent meer dan een jaar eerder.
Met een hogere WOZ-waarde betaal je dus meer belasting. De WOZ-waarde geldt voor zowel koop- als huurhuizen, maar ook voor bedrijfspanden.
Bekijk hoeveel geld jouw gemeente dit jaar verwacht binnen te halen via belastingen: