Stedendriehoek

Komt hondje Pippa nog levend uit de burcht? Dit zegt de kenner

Dassen graven hun hele leven.
Dassen graven hun hele leven. © Eigen foto
APELDOORN - Het zijn angstige tijden voor het baasje van teckel Pippa. Het hondje verdween woensdag 24 januari in een dassenburcht in Apeldoorn tijdens een ochtendwandeling. Tot op heden is nog niets over de toestand van het hondje bekend. Hoe groot is de kans dat het hondje weer uit de burcht komt? Wij vroegen het aan Jaap Dirkmaat van de stichting Das & Boom.
De kans dat het hondje levend uit de grond komt, acht Dirkmaat nihil. Mede omdat het beestje er al meer dan 48 uur in zit.
"Sinds de teckel woensdag bij de burcht naar binnenging, heeft ze een geur verspreid. In haar eentje is ze in de minderheid tegen de dassenfamilie. Ik denk dat ze het aflegt tegen deze dieren. Ze hebben ontzettend sterke kaken, klauwen en zien haar als indringer."
Het is bijna februari dus het werpseizoen van de das staat op het punt van beginnen. Dat kan riskant zijn voor de teckel. "Vrouwtjesdassen zijn nu extra nerveus en bang voor dreigingen. Ook de rest van de familie is er alert op. Ze nemen geen enkel risico nu er jongen op komst zijn."
Dassen kunnen bij dreiging een indringer in een doodlopende gang jagen en vervolgens de gang in laten storten. Vervolgens zit de indringer vast onder de grond. Niet alleen de nerveuze dassen kunnen een risico vormen, ook de langdurige afwezigheid van water, voedsel en zuurstof kan fataal zijn.

Dassenhond

Een teckel heet niet voor niets in het Engels een Dachshund- een 'dassenhond'- of in het Duits Waldmann - 'Woudman'. Deze hond werd gefokt om dassen op te drijven.
Dirkmaat vertelt: "De teckel werd vroeger met meerderen honden door een team tegelijkertijd een dassenburcht in gedreven. Dan moesten ze een das, een bepaalde gang in jagen met zijn geblaf- het zogenoemde 'aanblaffen'. Door het geluid liep de das een bepaalde gang in en zo kon een team van jagers dan de das uitgraven en vangen. Teckels zijn van vroeger uit gefokt voor het aanblaffen van prooi en daardoor zal hun instinct sneller ervoor zorgen dat ze een gang inlopen."
Zo ziet een burcht er van binnen uit
Zo ziet een burcht er van binnen uit © beeldbewerking Omroep Gelderland
Dassenburchten kunnen generatie op generatie worden doorgegeven en eeuwenoud zijn. De burcht waar Pippa zich in bevindt, wordt bewoond door een familie dassen. De burchten kunnen qua oppervlakte wel meerdere voetbalvelden bestrijken. "Het zijn enorme netwerken, met meerdere ingangen, tunnels en luchtschachten. Een soort labyrint." Vaak zijn de tunnels 20 tot 30 meter lang.
Als je denkt dat dassen op een gegeven moment klaar zijn met graven, dan heb je het mis. Dassen graven hun hele leven door. Op sommige plekken zijn burchten wel acht meter diep, vaak met meerdere etages. Een burcht bestaat vaak uit meerdere kamers die in aantal kunnen oplopen tot wel dertig ruimtes. In nog geen jaar kan een hol uitgroeien tot twaalf holen. In deze kamers wordt geslapen en vrouwtjesdassen werpen er hun kroost. De kamers hebben een doorsnede van vijftig centimeteer tot een meter.