Gelderland

In andermans afval snuffelen, mag dat?

Voorlopers onderzoeken afvalzakken.
Voorlopers onderzoeken afvalzakken. © Omroep Gelderland
TIEL - In het Rivierenland doorzoekt Avri, het bedrijf dat daar de afval verwijdert, afvalbakken om te zien of het afval goed gescheiden is. Maar mag dat eigenlijk wel? Hoe zit dat met de privacy?
Volle poepluiers, een afgedankte rolkoffer in de plastic afvalbak en oude kranten door het groenafval. Bij Avri uit Geldermalsen kijken ze er bijna niet meer van op. Deze 'vervuiling' van de kliko's kost Avri twee miljoen euro per jaar. Daarom zet de afvalwerker medewerkers in om de afvalbakken te controleren om te zien of het afval goed gescheiden is. Als het verkeerde afval in de bak zit wordt de afvalbak niet geleegd.

In afval snuffelen, kan dat zomaar?

Volgens woordvoerder Ankie Persoons van Avri is het controleren van de inhoud van een container of afvalzak is nodig om er zeker van te zijn dat de grondstoffen op de juiste manier gescheiden worden ingezameld. "In de afvalstoffenverordening staat vermeld dat deze controle gedaan mag worden door medewerkers van de afvalverwerker."

Hoe zit dat met de wet op privacy?

"Zodra afval of grondstoffen zijn aangeboden voor inzameling, dus wanneer de container (of zak) aan de straat staat, mogen onze toezichthouders controles uitvoeren om te zien of de inhoud goed is gescheiden. Dat is nodig voor een goede verwerking van de grondstoffen" zegt de afvalverwerker.
Volgens advocaat privacyrecht Mark Jansen bij Dirkzwager moet het doorzoeken steekproefsgewijs zijn. "Grosso modo geldt: het privacyrecht staat niet in de weg aan controle op naleving van regels, zolang de controle maar proportioneel gebeurt. Dat zou immers ook gek zijn, want dan zou “privacy” een excuus kunnen zijn bij iedere denkbare overtreding."

Mogen ook andere mensen door mijn afval snuffelen?

Nee, dat mag niet. Daar staat een boete op van €150,-.