Gelderse Vallei / Noord-Veluwe

De mooiste kunst van het Kröller-Müller volgens nieuwe directeur

Links de nieuwe directeur, rechts een Van Gogh.
Links de nieuwe directeur, rechts een Van Gogh. © Kröller Müller/ANP
OTTERLO - Benno Tempel is de man die sinds januari de scepter zwaait in het Kröller-Müller. De museumdirecteur uit Harderwijk doet uit de doeken of het grootste museum van Gelderland haar deuren moet sluiten tijdens de aanstaande verbouwing. En geeft zijn favoriete kunstwerken in het museum prijs. "Vooral Van Gogh komt hier echt tot zijn recht, beter dan in het Van Gogh Museum in Amsterdam."
Nooit eerder waagde kunsthistoricus Tempel zich aan een museum buiten de Randstad. Voorheen was hij daar te vinden als directeur van het Kunstmuseum in Den Haag of conservator van het Van Goghmuseum in Amsterdam. Nu voert hij de regie in het grootste kunstmuseum van Gelderland.

Hoe bevalt het aan het roer van het Kröller-Müller?

"Het bevalt mij heel goed. Het is een museum met een fantastische collectie. Vooral Van Gogh komt hier echt tot zijn recht, beter dan in het Van Gogh Museum in Amsterdam. De schilder leefde het grootste deel van zijn leven op het platteland, zijn schilderijen vinden hun oorsprong in de natuur. Hier hangen deze omringd door de prachtige natuur van de Veluwe."

Wat is je lievelingswerk?

"Een minder bekend werk van Van Gogh. Het toont vier uitgebloeide zonnebloemen, voor mij een teken van vergankelijkheid. Het is ook een bijzonder schilderij voor het museum. Toen de oprichter van het museum, Helene Kröller-Müller, overleed stond haar kist onder de vier zonnebloemen. Maar niet alleen Van Gogh, ook de beeldentuin is fantastisch."
Een bezoeker bij de Vier uitgebloeide zonnebloemen van Van Gogh.
Een bezoeker bij de Vier uitgebloeide zonnebloemen van Van Gogh. © ANP

En welk werk in de beeldentuin?

"Dat hangt af van je stemming. Maar waar ik zelf heel enthousiast van word, is het Rietveldpaviljoen. Vernoemd naar de wereldberoemde Nederlandse architect Gerrit Rietveld. Het is een paviljoen waarbinnen verschillende beelden en sculpturen staan, waaronder een aantal van de vrouw die mede het idee van de huidige beeldentuin - van 25.000 hectare - heeft bedacht. Dit is de grootste collectie van de Engelse Barbara Hepworth buiten Engeland."
Een sculptuur van Hepworth in het Rietveldpaviljoen.
Een sculptuur van Hepworth in het Rietveldpaviljoen. © Kröller Müller

Gaat het museum sluiten?

"Het museum wordt tijdens de verbouwing uitgebreid. De Japanse architect Tadao Ando gaat zich daarover buigen. Hij is wereldberoemd en bouwt vooral gebouwen onder de grond, ook voor het Kröller-Müller. De reden? Zodat de natuur in de omgeving zo min mogelijk hoeft te wijken."
"De verbouwing start in juni en gaat zo'n vier jaar duren, maar het museum en de beeldentuin blijven gewoon open. Daarna willen we uitpakken met een grote expositie van impressionisme, denk aan topschilders als Monet en Cézanne."

Landelijke musea hebben het financieel zwaar. Dit museum ook?

"Door de verbouwing lijkt het alsof je heel veel geld hebt. Op zich gaat het financieel goed met het museum, maar ook wij kampen met gestegen energiekosten, inflatie en hogere lonen in de museumbranche. Toch kun je niet zomaar de kachel uitzetten. Dat is niet goed voor de schilderijen."
"Collega's uit de Verenigde Staten vallen vaak van hun stoel als ze horen hoeveel geld er in Nederland voor de musea is. Musea in Nederland draaien met weinig geld heel indrukwekkende programma's."