Stedendriehoek / Rijk van Nijmegen

Vrees voor 'paspoortpiek', waarschuwing voor wachtrijen

De komende tijd kan het langer duren om persoonsbewijzen aan te vragen
De komende tijd kan het langer duren om persoonsbewijzen aan te vragen © ANP
APELDOORN - Een aantal inwoners in de Apeldoorn ontving een brief in de bus van de gemeente. Zij kregen daarin de oproep om dit jaar op tijd hun identiteitsbewijzen aan te vragen. Ook Nijmegenaren kregen de oproep om op tijd nieuwe reisdocumenten aan te vragen. De reden: een verwachte piek in het aantal aanvragen.
In maart 2014 werd de wet gewijzigd waarmee een volwassen Nederlander een paspoort heeft dat geldig werd voor tien jaar. Eerder was dit maximaal vijf jaar geldig. Veel mensen die toen hun documenten moesten aanvragen, hebben destijds gewacht met de aanvraag totdat deze nieuwe wet in ging. Hierdoor konden ze in één keer een lang geldig document aanvragen.
De mensen die dat destijds deden zijn nu, tien jaar later, aan de beurt met het aanvragen. Hierdoor wordt er een grote piek verwacht in het aantal aanvragen. "De houders van identiteitsbewijzen uit die jaren na 2014 zullen binnenkort ook opnieuw aanvragen gaan doen. Daardoor kan de wachttijd de komende jaren oplopen", vertelt Dion Klopman, teammanager Burgerzaken bij de gemeente Apeldoorn.

Zes dagen wachten

Als er veel mensen tegelijkertijd langskomen, dan krijg je ook sneller langere wachtrijen. Het ontwikkelen van de paspoorten duurt niet langer. Die worden gemaakt in een fabriek dus dat duurt standaard zes dagen. De datum waarop je een afspraak hebt, kan wat langer op zich laten wachten. "Ons advies: Kom liever gespreid over het jaar dan allemaal op één moment", voegt Klopman toe.
Te laat zijn met het aanvragen kan vervelende situaties opleveren. Personen die op stel en sprong naar het buitenland moeten vanwege een afspraak of overlijden, kunnen vervolgens niet direct reizen vanwege een ongeldig document. Om dit te voorkomen, waarschuwen gemeentes om op tijd een afspraak te maken.

Paspoort voor kinderen

Voor personen onder de 18 is het nog wél verplicht om elke vijf jaar een nieuw reisdocument aan te vragen. Dit is omdat kindergezichten relatief veel in een korte tijd kunnen veranderen. kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig als ze naar het buitenland reizen.

Voorzorgsmaatregelen

Apeldoorn trof al voorzorgsmaatregelen. Juist om lange wachtrijen te voorkomen, werden inwoners per brief gewaarschuwd voor de verwachte drukte. In de zomermaanden willen veel mensen op vakantie naar een zonnig oord en juist daarvoor wordt de drukte verwacht. Het advies van de gemeente is daarom om juist nu alvast te gaan verlengen. Om zo vervelende situaties te voorkomen.
Ook in Nijmegen riep de gemeente inwoners, eerder al op sociale media, op om documenten op tijd aan te vragen. De gemeente zet de komende tijd extra medewerkers in om de verwachte drukte te verhelpen. Ondanks de extra inzet, kunnen ook daar de wachttijden oplopen. Ook zij adviseren om op tijd een afspraak te maken.