Rijk van Nijmegen

Schrik zit er goed in bij buren na ontploffing: 'Net een slimme deurbel gekocht'

De buurman van de woning waar een explosie plaatsvond.
De buurman van de woning waar een explosie plaatsvond. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Er was een flinke knal te horen in de 10e straat van de Voorstenkamp in Nijmegen. Het was zondag kort na middernacht. Bij een tussenwoning ontplofte, vermoedelijk, zwaar vuurwerk. De buurtbewoners slaan de handen ineen en ruimen samen de rommel op. Toch zit de schrik er goed in: "Ik heb altijd gezegd: ik wil nooit een slimme deurbel met camera, maar ik ben net al naar de winkel geweest."
De buurman van de getroffen woning staat in de wijk Lindenholt in zijn zonnige voortuin. Die ligt sinds de ontploffing bezaaid met planken van de schutting die ooit zijn voordeur van de voordeur van de buren scheidde.
"Ik hoorde 's nachts een knal. Daarna ging een autoalarm af. Ik ben naar buiten gelopen en zag een enorme puinhoop in mijn voortuin", hij had op dat punt geen flauw benul wat er was gebeurd, herinnert hij zich. Tot hij naar de woning van zijn buren keek. Daar gaapte een groot gat in de okergele voordeur hem aan. Ook lag het glas van de voordeur en het grote woonkamerraam aan diggelen.

'Het is belachelijk'

Terwijl een omstander de hulpdiensten belde, riep hij zijn buren dat ze naar buiten moesten komen, vertelt hij zichtbaar ontdaan. "Dit overkomt gewoon onschuldige mensen. Dit komt voor in Amsterdam en Rotterdam, maar niet in je eigen buurt. Het is met geen pen te beschrijven en te belachelijk voor woorden dat dit hier gebeurt", verzucht hij, terwijl hij de restanten van zijn schutting uit de klimop trekt.
"We hebben gelukkig een hele hechte buurt hier." Zo roemt hij dat de overbuurvrouw midden in de nacht dekens en drinken kwam brengen. Zelf heeft de buurman alleen schade aan de schutting, maar dat interesseert hem niet zo: "Het belangrijkste is dat de bewoners niets mankeren, lichamelijk dan." Hij grapt en lacht: "Alhoewel, met de houtprijzen van tegenwoordig..."

Niet te vergelijken met vuurwerk

Ook de andere buurman helpt een handje mee met het opruimen. Ook hij schrok wakker van de harde knal. "Je hebt met vuurwerk weleens harde knallen", vertelt hij. "Maar dit was een veel hardere knal. Ik kan het nergens mee vergelijken. Het ging zo hard dat ik het zelfs in mijn slaap duidelijk hoorde. Ik was klaarwakker."
De drie buurtbewoners samen voor de getroffen woning te praten over de bewogen nacht. De buurman van de inmiddels met houten planken dichtgetimmerde woning: "Ik heb altijd gezegd ik wil nooit een slimme deurbel met camera, maar ik ben net naar de winkel geweest." De anderen denken er net zo over.

Buren slaan handen ineen

Restanten van wat ooit de schutting was, vinden ze zelfs zo'n drie voortuinen verder. "Samen ruimen we het even op hè. Daar ben je buren voor", besluit een van de buren terwijl hij voorover bukt en de laatste planken van de grond raapt.