Noord-Veluwe / Stedendriehoek

Ondernemers balen na verwoestende brand

De brandweer werd maandagochtend opgeroepen om na te blussen
De brandweer werd maandagochtend opgeroepen om na te blussen © Damian Ruitenga / News in Beeld
HARDERWIJK - De brandweer moest vanochtend opnieuw uitrukken naar de afgebrande verfgroothandel in Harderwijk. Hier en daar lagen nog smeulende resten, waardoor er moest worden nageblust. Het pand van zo'n 10.000 vierkante meter is volledig in de as gelegd. De eigenaar van het gebouw noemt de brand 'heel zuur'.
René van der Heide van de Veiligheidsregio zag hoe zondagochtend metershoge vlammen uit het pand sloegen en spreekt van een gigantische vuurzee. Van de verfgroothandel is niets meer over. "In een ander pand zijn acht klassieke vrachtwagens in vlammen opgegaan", zegt hij.
De eigenaar van die zaak was volgens Van der Heide zeer ontdaan: "Het is nooit leuk als je levenswerk in vlammen opgaat."

Uit bed gebeld

Het is een onwerkelijk beeld: midden op een volgebouwd bedrijventerrein in het noorden van Harderwijk schijnt een felle ochtendzon op de smeulende ruïnes van wat eerst nog een statig bedrijfspand was.
Direct na de brand worden de zwartgeblakerde brokstukken met grote machines uiteen getrokken, terwijl her en der nog wat vlammen uit het puin rijzen. Het pand is in bezit van Ties van Dijk. Ook hij loopt rond het afgebrande gebouw. "Om half acht werd ik uit bed gebeld door een van de huurders", zegt hij. "Die vertelde dat het pand in brand stond en dat er weinig hoop was dat er nog wat overbleef."
Ik schrok zeker, want er staat helemaal niks meer
"Toen ben ik eerst rustig gaan ontbijten, daarna ben ik hier naartoe gekomen. Ik schrok zeker, want er staat helemaal niks meer."
Van Dijk roemt het optreden van de brandweer: "Echt ongelofelijk dat de omliggende panden zo goed bewaard zijn gebleven. Dat vind ik heel knap werk."
Kijk naar beelden van de enorme vuurzee:
Verfhandel compleet in de as gelegd

'Heb er buikpijn van'

Andries Andringa, eigenaar van een auto- en vrachtwagenbeletteringsbedrijf, had minder geluk. Zijn kantoor is gespaard gebleven, maar alle hallen zijn helemaal afgebrand. Daar had hij onder meer vrachtwagenliften en ander werkmaterieel liggen.
“Het is helemaal plat, alles is aan gort”, zag Andries, die al een paar keer bij zijn bedrijf is gaan kijken. Ook hij heeft te doen met de eigenaar van de antieke vrachtwagens: "Echt zonde."
Hoe kan dit allemaal, vraagt Andries zich af. “Ik heb er buikpijn van.” Het 'kost ook wel wat centen’, vreest hij. “Wellicht zal dat verzekeringswerk zijn, maar het is gewoon zonde.”
Eigenaar Van Dijk is het met hem eens: "Het is heel zuur voor ons allemaal."