Noord-Veluwe

Metershoge vlammen bij zeer grote brand in Harderwijk

Vlammen slaan metershoog uit het pand
Vlammen slaan metershoog uit het pand © Luciano de Graaf
HARDERWIJK - In een bedrijf op een industrieterrein in Harderwijk woedt een zeer grote brand. Volgens de Veiligheidsregio gaat het om een groothandel in verf en verfwaren.
Het pand staat volledig in lichterlaaie. Er zijn metershoge vlammen en er komen zwarte rookwolken vrij die in de wijde omgeving zijn te zien.
De brandweer, die rond 5.40 uur werd opgeroepen, is met meerdere eenheden uitgerukt om het vuur aan de Lorentzstraat te blussen. Een 112-correspondent ter plaatse telt acht blusvoertuigen en vier hoogwerkers.
Verfhandel compleet in de as gelegd

Pand als verloren beschouwd

Het gebouw is zo'n 100 bij 100 meter. De Veiligheidsregio meldt dat het als verloren kan worden beschouwd. De brandweer probeert te voorkomen dat het vuur overslaat naar omliggende panden. Er zijn ook zogeheten meetploegen ingezet. Die controleren de concentratie van gevaarlijke stoffen in de rook.
Omwonenden die last hebben van de rook wordt aangeraden ramen en deuren te sluiten en eventueel de mechanische ventilatie uit te schakelen.
Volgens de 112-correspondent lijkt de brand te zijn begonnen aan de voorzijde van het pand. De vlammen sloegen daar al snel naar buiten. Hoe het vuur is ontstaan, is niet duidelijk. Voor zover nu bekend zijn er geen gewonden.
De brandweer is met meerdere eenheden ter plaatse
De brandweer is met meerdere eenheden ter plaatse © Luciano de Graaf
Het pand is volledig verwoest
Het pand is volledig verwoest © Luciano de Graaf