Arnhem en omstreken

De spullen van Chris' overleden zoon gingen in vlammen op

De dag na de brand is duidelijk dat er niets meer over is van het autobedrijf.
De dag na de brand is duidelijk dat er niets meer over is van het autobedrijf. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Volgens zijn vrouw Yvette heeft eigenaar Chris van Eck een engeltje op zijn schouder. Door de explosie die vooraf ging aan de brand die zijn autogarage compleet verwoestte, werd hij meters naar achteren geslingerd. Chris hield er 'slechts' derdegraadsbrandwonden en een paar flinke kneuzingen aan over. De emotionele schade is veel groter. De spullen van hun overleden zoontje die daar lagen, zijn vernietigd.
Daarom kwam hij vrijdagavond laat, nadat hij uit het ziekenhuis kwam, nog even terug bij zijn autobedrijf in de Arnhemse Brasemstraat, vertelt Chris (54) uitkijkend over de verkoolde resten. "Ik wilde afscheid kunnen nemen van de spullen van mijn zoon, voordat die weg werden gehaald."

'Geluk dat dochters er niet waren'

"Het is weg. Het is gewoon klaar", vertelt zijn vrouw Yvette nog steeds in een soort shock. Zij spreekt nog van geluk dat zij daar op dat moment zelf niet was met hun dochters. Zij komt er namelijk dagelijks met de kinderen om te ontbijten of lunchen. Nu waren ze er niet, omdat hun jongste dochter van anderhalf jaar oud nog sliep.

Rookwolken van de brand die vrijdagmiddag bij het autobedrijf in wijk Malburgen ontstond, waren in de wijde omtrek te zien. De brandweer rukte groot uit. Een aantal omliggende panden werden ontruimd en de vierhonderd leerlingen van een basisschool werden geëvacueerd.

Tijdens de brand is Chris nog terug naar binnen gegaan, omdat hij dacht dat een van zijn honden daar nog was. "Die is me alles", vertelt hij. De hond is gekocht nadat hun zoontje overleed, verduidelijkt Yvette. "Het is een soort traumahond." Chris is kapot van de hele situatie, ziet zijn vrouw. "Hij is veel aan het huilen."

'Achteruit geslagen en naar buiten geblazen'

De oorzaak van de brand, is voor het stel gissen. "Ik heb geen idee wat er in godsnaam is gebeurd", stelt Chris. "Ik was niet aan het lassen. De compressor stond niet aan. Ik ben altijd heel voorzichtig." Hij hoorde een zuigend geluid en ineens was er een klap, herinnert Chris. "Ik werd door de druk naar achteren geslagen en naar buiten geblazen."
Binnen de kortste keren was het een grote vlammenzee
Een buurman die aan komt lopen heeft die knal ook gehoord. "Ik stond te schilderen. Binnen de kortste keren was het een grote vlammenzee. Ik heb meteen 112 gebeld."
Chris gaat nu eerst even lichamelijk herstellen en alles op een rijtje zetten. Maandag vindt er een technisch onderzoek naar de brand plaats, weet hij. "Maar ik betwijfel of ze nog wat kunnen vinden."
Dat ik mijn levenswerk kwijt ben, doet me heel veel pijn en verdriet.
eigenaar Chris van Eck
Het belangrijkste is dat hij er zelf nog is, beseft Chris. "Maar dat ik mijn levenswerk kwijt ben, doet me wel heel veel pijn en verdriet."

'Sprake van een ongeluk'

Een woordvoerder vertelt dat de brandweer nog lang bezig is geweest met nablussen. Rond middernacht was die definitief uit. Naast dat de autogarage helemaal is uitgebrand, hebben de panden ernaast volgens hem rookschade. Hoe ernstig die is, kan de brandweerwoordvoerder nog niet zeggen.
Volgens een gemeentewoordvoerder is er sprake van een ongeluk. Een auto zou bij het verplaatsen zijn ontploft of vlam hebben gevat. Volgens de eigenaar ging het om een auto die naar buiten gereden werd omdat deze naar de sloop moest.