Rivierengebied

Hier komt extra controle op je kliko, verkeerd afval erin kost miljoenen

KESTEREN - Volle poepluiers, een afgedankte rolkoffer en in plastic verpakte spinazie die over de datum is. Bij Avri in Geldermalsen kijken ze er bijna niet meer van op. Deze items treffen ze aan in PDB-kliko's waarmee Plastic verpakking, Drinkpakken en Blik wordt gerecycled. Deze 'vervuiling' van de kliko's kost Avri twee miljoen euro per jaar. Hoe zit dat?
Ons huishoudelijk afval bestaat uit verschillende grondstoffen. Wanneer wij het weggooien haalt een afvalverwijderaar het op met de vuilniswagen. Grondstoffen die goed en schoon zijn gescheiden kunnen door verwerkers worden gerecycled in nieuwe producten. Maar Avri merkt dat het scheiden van huishoudelijk afval niet overal even goed gaat.

Nulmeting vervuiling

"Neem bijvoorbeeld een dorp als Kesteren", aldus woordvoerder Ankie Persoons van AVRI. "Daar is een nulmeting gedaan door de inhoud van een vuilniswagen in onze overslaghal in Geldermalsen te controleren. Ruim 45 procent van het PDB was vervuild."

Vervuiling PDB in Kesteren

  • volle verpakkingen (5,5 procent)
  • luiers (4,3 procent)
  • volle zakken ongescheiden afval (3,7 procent)
  • harde kunststoffen (3,3 procent)
  • textiel/schoenen (3,3 procent)
Afvalverwerkers keuren een gehele lading van een vuilniswagen af wanneer de inhoud te veel vervuild is. Het eindstation is dan de oven van een afvalverbrandingsinstallatie. En dat kost Avri geld. "Het is nu eenmaal zo dat verbranden van afval duurder is dan gescheiden afval hergebruiken", stelt Persoons. "Vorig jaar heeft het ons twee miljoen euro gekost. En hoe je het wendt of keert, dat moeten we verrekenen in de afvalstofheffing die de inwoners in ons gebied betalen."

Voorlopers houden steekproeven

Doen mensen dit expres of weten ze gewoon niet beter? Persoons: "Ik denk dat de meeste mensen best wel goede bedoelingen hebben, maar dat ze uit onwetendheid of gemakzucht toch dingen in de verkeerde bak doen."
Met een bewustwordingscampagne wil Avri het tij keren. "Net als in Kesteren hebben we in onze acht gemeenten meerdere nulmetingen gedaan bij wijken en dorpen waarvan chauffeurs de indruk hadden dat het afval slecht werd gescheiden", vertelt Persoons.
Daar is een top-10 uitgekomen die dit jaar onder een vergrootglas ligt. Op meerdere onaangekondigde vuilnisophaaldagen voert Avri steekproeven uit met een groep voorlopers. Dat zijn mensen die de inhoud van de kliko controleren op vervuiling voordat deze wordt geleegd door de vuilniswagen.
Bekijk in onderstaande reportage de steekproef van de voorlopers:
Voorlopers inspecteren een kliko op 'vervuiling'

Rode en gele labels

Slecht gescheiden kliko's krijgen een rood of geel label. "Een geel label houdt in dat je een waarschuwing krijgt", aldus afval- en grondstoffencoach Wessel Keizer. "Op het label noteren we wat er fout was en deze mensen krijgen ook een mini-afvalwijzer in de brievenbus."
Mensen met een geel label hebben enigszins geluk want hun kliko wordt die dag alsnog geleegd. "Maar de eigenaar van een kliko met een rode kaart heeft een probleem", aldus Keizer. "Deze kliko is te vervuild en wordt niet geleegd. De eigenaar moet het foute afval als restafval afvoeren."

Inwoners mogen meedenken

Later dit jaar start Avri een bewustwordingscampagne om afval te scheiden. Inwoners van Rivierenland mogen voorafgaand aan de campagne input leveren. De campagne is volgens Persoons ontzettend belangrijk: "De vervuiling van grondstoffen baart ons echt zorgen en zorgt voor veel kosten. Zowel financieel als op het gebied van duurzaamheid: alles wat we moeten verbranden, is voor altijd verloren."

De top-10 van Avri

De dorpen en wijken (in willekeurige volgorde) waar de voorlopers van Avri dit jaar de inhoud van kliko's inspecteren op vervuiling:

• Culemborg – Terweijde
• Ingen
• Kesteren
• Opheusden
• Tiel – Bomenbuurt
• Tiel – Burgemeesterswijk
• Tiel – Hertogenwijk
• Tiel – Vogelbuurt
• Zaltbommel – De Vergt
• Zaltbommel – Spellewaard

Naast deze top-10 krijgt ook het buitengebied van Ochten en Poederoijen extra aandacht om grondstoffen goed te scheiden.