Stedendriehoek

Hond Pippa nog steeds niet boven de grond, baasjes vrezen het ergste

Hond Pippa verdween woensdag in deze dassenburcht.
Hond Pippa verdween woensdag in deze dassenburcht. © Luciano de Graaf
APELDOORN - De teckel die afgelopen woensdag tijdens haar ochtendwandeling in Apeldoorn in een dassenburcht schoot, is nog niet teruggekeerd. Baasje Maurien staat nog meerdere keren per dag bij de ingang van de burcht, maar vreest dat Pippa niet meer bovenkomt. "Het is heel raar, ineens is ze weg."
"Ze is niet vanzelf naar boven gekomen", zegt Maurien zaterdag. "We gaan nog regelmatig kijken, maar we hebben heel erg het gevoel dat ze er niet meer uit zal komen."
Donderdag schakelde Maurien zelfs de brandweer in. Die kwam met een ploeg naar het bos om de dassenburcht uit te graven. Omdat een dassenburcht meerdere uitgangen heeft en vaak verschillende kanten opgaat, vatte de brandweer het plan op om met een camera in de tunnel te kijken.

'Burcht blijkt bewoond'

Volgens Maurien bleek de burcht niet verlaten te zijn: meerdere dassen gebruiken het gangenstelsel nog steeds als verblijfplaats. "Een das is natuurlijk sterker dan een teckel. Dus als ze onder de grond een das is tegengekomen, dan heeft ze dat gevecht niet gewonnen."
Dassenburchten kunnen een gigantische omvang hebben, met een uitgebreid netwerk van gangen en kamers. De bouwwerken groeien door de inspanningen van honderden generaties dassen uit tot burchtcomplexen met een oppervlakte van meerdere voetbalvelden. Ze hebben tientallen in- en uitgangen.
Dassen zijn zeer sterk en wegen gemiddeld meer dan 10 kilo.
Dassen zijn zeer sterk en wegen gemiddeld meer dan 10 kilo. © Pixabay

Hoop houden

Toch hebben de baasjes van Pippa nog een sprankje hoop. "De brandweer zei dat ze hebben meegemaakt dat een hond na vier dagen weer naar boven kwam. Daarom gaan we nog twee keer per dag kijken."
Bij de ingang van de dassenburcht is een kleed neergelegd, 'met haar geur en die van andere honden'. De familie hoopt dat de hond misschien naar dat kleed terugkeert.