Arnhem en omstreken

'Wij moeten gymmen!', roepen gymmende actievoerders

Leerlingen gymmen als protest in het Arnhemse gemeentehuis.
Leerlingen gymmen als protest in het Arnhemse gemeentehuis. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Een stille bedoening, dat is de witte marmeren hal van het Arnhemse gemeentehuis doorgaans. Deze vrijdag was dat wel anders: kinderen van openbare basisschool Het Mozaïek kwamen er in actie tegen de sluiting van hun eigen gymzaal. Hoe? Door lekker hard te gymmen in de gewoonlijk zo stille hal.
De driehonderd kinderen van het Mozaïek in Arnhem-Zuid zitten zonder gymzaal, sinds hun eigen accommodatie vorig jaar na elf jaar getouwtrek op slot ging. Het gebouw is krakkemikkig en voldoet niet langer. Ook de naburige Parcivalschool maakte gebruik van de afgekeurde gymzaal.
Sindsdien is gym meer kunst- en vliegwerk voor beide scholen. "We moeten nu naar een plek die bijna een kilometer verderop is", zegt Thomas Theloesen, directeur van het Mozaïek. "Dat lijkt niet ver, maar dat is het wel met dertig kinderen van 6 of 7 jaar oud. Dat heen-en-weer lopen kost steeds veertig minuten, tijd waarin de kinderen ook kunnen leren lezen of rekenen."

Buiten in weer en wind

De school gymt nu ook buiten in weer en wind. "Op een soort Cruyff Court, dat regelmatig bezet is. Er zitten kuilen in, dus er staan al snel plassen op de grond. Bij vorst is het meer een schaatsbaan. En omdat het buiten is, gaat een les bij slecht weer heel vaak niet door", zegt Theloesen. Volgens een van de aanwezige kinderen gymmen ze soms 'maar een kwartier'.

'Gymzaal is geen luxe'

In het gemeentehuis nam burgemeester Ahmed Marcouch de klachten van de leerlingen vrijdag persoonlijk in ontvangst. Hij noemt de gymsituatie 'vervelend' voor de kinderen. "Bewegen en sporten is net zo belangrijk als lezen en geschiedenis. Een gymzaal is geen luxe. Er moet zo snel mogelijk een heel nieuw schoolgebouw voor jullie komen. Tot die tijd moet er een oplossing komen, zodat jullie toch weer kunnen sporten."

Opblaasbaar

Een tijdelijke opblaasbare gymhal in de directe nabijheid, dat is volgens directeur Theloesen de snelste oplossing. "Dat is onze droom. Die hal kan de gemeente ook op andere plekken gebruiken, dus die oplossing heeft niet alleen impact voor onze school."
In het gemeentehuis ronden de kinderen intussen hun gymles af. "We moeten onze gymzaal terug krijgen! Wij moeten gymmen, dat is beter voor het kind!", klinkt het uit de kelen van de jonge actievoerders.