Arnhem en omstreken

Ziek echtpaar naar buiten gedreven door brand: 'Huis staat vol rook'

Dit echtpaar moest gedwongen het huis uit na de brand.
Dit echtpaar moest gedwongen het huis uit na de brand. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De brand in een garagebox aan de Brasemstraat in Arnhem is inmiddels onder controle, maar de impact is groot. Tal van hulpdiensten kwamen naar de brand en meerdere mensen moesten tijdelijk hun huis verlaten.
Een man en vrouw staan op een afstandje naar het vuur te kijken. Ze lopen op slippers en hebben hun badjas aan. Hun woning staat zo'n 20 meter van het vuur af. "Ik was door het raam naar buiten aan het kijken, hoorde een knal en ik zag rook naar boven gaan", zegt de man.
Eenmaal buiten hoort het echtpaar verschillende knallen en besluiten ze de andere kant op te lopen. "En toen mochten we niet meer naar binnen van de politie", zegt hij. "En dat terwijl wij griep hebben", vult zijn vrouw aan. "En mijn honden zitten nog binnen. Daar maak ik mij ook zorgen over. Ik heb begrepen dat het hele huis onder de rook staat."
Wanneer het echtpaar weer terug naar huis mag, is nog niet bekend.
Marcouch en buurtbewoners reageren

Brandweer schaalde flink op

De brandweer kwam met meerdere korpsen op de melding af. "We hebben meteen groot opgeschaald, omdat we niet wisten of er nog mensen binnen waren en vanwege de soort wijk en de bebouwing. De tientallen mensen van de brandweer, ambulance en politie zijn deels uit voorzorg meegekomen", zegt Gwendolyn Taartmans, operationeel woordvoerder bij de Veiligheidsregio Gelderland-Midden.
Uiteindelijk heeft het ambulancepersoneel het relatief rustig gehad. Toen de brand uitbrak, waren er drie mensen binnen in de garagebox. Eén van hen raakte gewond aan zijn hand.

Burgemeester aanwezig

De basisschool zit tegenover de garageboxen, zeggen de buurtbewoners. De kinderen uit de school zijn allemaal geëvacueerd. "De kleintjes raakten in paniek. Die rook was ontzettend, dus daar kan ik me wel wat bij voorstellen. Wel zielig voor die kindjes, hoor", zegt de vrouw op slippers die in haar badjas nog buiten staat.
"In totaal zijn er vierhonderd kinderen uit de school geëvacueerd, vooral door de rookontwikkeling", bevestigt Ahmed Marcouch, burgemeester van Arnhem.
De meeste kinderen konden gelijk naar huis. "We hebben er twintig opgevangen in de Parcivalschool, hier in de buurt. De meesten daarvan zijn ook weer opgehaald."

Onderzoek naar oorzaak

De brandweer is het vuur inmiddels al enige tijd meester, maar is nog wel aan het nablussen.
"Daarna start het onderzoek naar hoe de brand heeft kunnen ontstaan", zegt de burgemeester. En waar de flinke knallen vandaan komen die buurtbewoners hebben gehoord, is ook nog niet bekend. Marcouch: Het is een garage, dus je kunt je voorstellen dat er gasflessen en dat soort zaken staan. Maar wat het precies is geweest, dat moet uit onderzoek blijken.
Bekijk beelden van de brand:
Zeer grote brand bij autobedrijf