Stedendriehoek

Hond Pippa verdween in een dassenburcht: zo voorkom je dat

Teckels gaan hun instinct achterna en kunnen dan in de problemen komen
Teckels gaan hun instinct achterna en kunnen dan in de problemen komen © ANP
APELDOORN - Maurien uit Apeldoorn is sinds woensdag haar teckel Pippa kwijt, nadat die tijdens een ochtendwandeling in een verlaten dassenburcht schoot. Hondengedragsdeskundigen leggen uit waarom honden dit doen en hoe je kunt voorkomen dat je jouw viervoeter in een tunnel ziet verdwijnen.
"Het is een heel triest verhaal", vindt hondentrainster Yvette van Veldhuijsen. "Een dassenburcht is heel groot en heeft veel gangen. Het gangenstelsel kan soms wel zo groot zijn als een half voetbalveld", vertelt ze.
Het is daarom goed mogelijk dat hondje Pippa er aan de andere kant van het gangenstelsel uit gekomen is en daarna verdwaald is. Als er nog dassen in de burcht zitten, heeft de hond een groter probleem. "Een das zal zich heftig verweren als een hond in zijn burcht komt. Het is de vraag of hij dat overleeft", aldus Yvette.

Jachtinstinct

"Dit is volstrekt normaal gedrag voor een teckel", vertelt de hondentrainster. "Hij doet waar hij voor bedoeld is. Met zijn lange lijf en korte pootjes is hij zo gefokt dat hij makkelijk dassen en konijnenholen in kan." Dat jachtinstinct van de hond kan zomaar aanslaan, wanneer ze een das of konijn ruiken. "Het verschilt per hond, maar hun instinct is heel sterk."
Brandweerlieden op zoek naar teckel Pippa.
Brandweerlieden op zoek naar teckel Pippa. © Luciano de Graaf
"Dat instinct is ook sterker dan het gedrag wat je ze aanleert", legt Yvette uit. "Je kan daarom beter voorkomen dat je hond de kans krijgt om een burcht in te schieten." Houd je hond dus aangelijnd in gebieden waar burchten kunnen zitten, of koop een speciaal tuigje voor ze. "Er zijn speciale tuigjes waar een beugel aan zit. Je teckel wordt daardoor te breed om in een hol te verdwijnen", adviseert Yvette.

'In het ergste geval is hij gepakt'

Ook hondentrainer Fred Ruysink ziet het gedrag van teckel Pippa als normaal gedrag. "Het is een jachthond en hij is ervoor gefokt om wild achterna te gaan." Naast teckels hebben ook andere jachthonden, zoals terriërs en jack russells de neiging om wild achterna te gaan. Ruysink denkt dat er drie dingen gebeurd kunnen zijn met teckel Pippa: "Of ze is vast komen te zitten in het gangenstelsel, of ze is er aan de andere kant weer uit gekomen. In het ergste geval heeft een das haar gepakt."
"Voorkom dat je hond een gang in gaat", vertelt Ruysink. "Mensen moeten zich ervan bewust worden dat ook kleine honden op training moeten." Daarnaast is het volgens Yvette in ieder geval belangrijk om kennis te hebben van het ras van je hond. "Verdiep je in het natuurlijke gedrag van je hond, zodat je daar beter op kan reageren."