Arnhem en omstreken / Noord-Veluwe

Wat heb je aan ‘winst’ in de rechtbank, als je de wolf toch niet kan beschieten?

Een wolf. Foto ter illustratie.
Een wolf. Foto ter illustratie. © ANP/Otto Jelsma
ARNHEM - Het was volgens de Faunabescherming een nepoverwinning. De provincie mag met een paintballgeweer op de wolf schieten als die niet-schuw gedrag vertoond. En wel tot aanstaande donderdag: want dan is de zogenoemde ontheffing alweer verlopen.
Puntje: er zijn op dit moment geen signalen dat er wolven zijn die niet-schuw zijn. “Dus ze kunnen de vergunning helemaal niet gebruiken", reageerde Niko Koffeman van de Faunabescherming.
Maar toch was gedeputeerde Harold Zoet woensdag enthousiast. Hij noemt het een belangrijke uitspraak. “Heel blij, er is nu goed gekeken naar onze inbreng. Het is goed voor de wolf en goed voor de mensen als de wolf weer schuw wordt.”

'Opsteker voor provincie'

Want los van dat het wapen niet kan worden ingezet, is de uitspraak een signaal. En juridisch adviseur Luuk Boerema snapt dan ook dat de provincie blij is met de uitspraak. “Er is vastgesteld dat er een middel is om te verjagen en dat voldoende bewezen is dat er geen redelijk alternatief is.”
Na 1 februari, als de ontheffing opnieuw moet worden geregeld, kan de provincie volgens Boerema terugvallen op deze uitspraak. “Ja, zo is het.”

Nieuwe rechtszaken op de rol

Maar de kous is nog niet af, want de Faunabescherming stapt naar de Raad van State en kondigde woensdag al aan dat als de provincie een nieuwe ontheffing afgeeft, er opnieuw rechtszaken gaan volgen.
En die nieuwe ontheffing komt er waarschijnlijk. Want dan kan Gelderland het paintballwapen ook na 1 februari in gaan zetten. Sterker nog: het heeft de voorkeur van Harold Zoet om het in heel Gelderland te gaan doen. Nu mag het paintballwapen alleen nog op de Hoge Veluwe worden ingezet. De opties worden door de provincie nog verkend.
De verfkogels zijn niet het enige waar de provincie op inzet. Ook een wolf die twee keer goed beschermd vee pakt, moet er van Gelderland aan kunnen gaan: afschot. Ook bij dat plan komen er rechtszaken. De Faunabescherming is dan de opnieuw de juridische tegenstander: die hebben al aangekondigd naar de rechtbank te stappen als de provincie het plan van echte kogels doorzet.

'Wij hebben er alle vertrouwen in'

Maar de uitspraak over het paintballen geeft vertrouwen bij Zoet. “Wij staan er stevig in en hebben er alle vertrouwen in.” En dat vertrouwen is bij de wolvengedeputeerde gesterkt door de uitspraak van deze week.
Maar volgens Boerema betekent groen licht in de paintballzaak niet zomaar dat echte kogels ook toe worden gestaan. “Deze wetgeving zit zo in elkaar dat het allerzwaarste wat je kan doen, ook het allerbeste moet worden gemotiveerd. Het paintballen (verstoren, red.) is nog relatief eenvoudig vergeleken met afschot. Dat moet nog dan nog beter worden toegelicht.”
En voor het paintballen had de provincie al drie uitspraken bij de rechtbank nodig. “Het geeft aan hoe zwaar die bewijslast moet zijn en doden is het echt het allerlaatste redmiddel", aldus Boerema.