Arnhem en omstreken / Rijk van Nijmegen

Schorpioen, slang en serval: deze exoten doken op in Gelderland

Ezra vond een schorpioen in de schuur.
Ezra vond een schorpioen in de schuur. © Ezra van Olst
ARNHEM - Een Chinese muntjak in je achtertuin. De kans is erg klein dat dat gebeurt. Toch kan Irene Spann-de Swart uit Kekerdom erover meepraten. Zij stond al meerdere keren oog in oog met zo'n blafhert. Het is niet het enige exotische dier dat de afgelopen jaren in Gelderland is gespot. We duiken in ons archief.

Ontsnapte serval

En daarvoor hoeven we niet ver terug in de tijd. In het najaar van 2022 dachten de Arnhemse Bas Arns en zijn vriendin even dat hun kat aan vechten was met een andere kat. “Ik wilde ze uit elkaar halen”, vertelt hij. “Toen trof ik een hele grote kat aan die niet voor mij wegliep.”
Als dierenarts werkt Arns veel met katten en hij zag dan ook al snel dat het geen normale huiskat was, maar een serval. Deze katachtige leeft vooral in Afrika. Deze specifieke serval heeft niet uit zichzelf de reis van Afrika naar Arnhem afgelegd. Het dier bleek te zijn ontsnapt.
Een dierenarts blies een verdovingspijltje in de achterpoot van de serval. Die was gelukkig gechipt en kon snel weer met zijn eigenaar herenigd worden.
De serval met een verdovingspijltje in zijn achterpoot.
De serval met een verdovingspijltje in zijn achterpoot. © Jean-Marc Regelink/Persbureau Heitink

Wasbeerhonden

In Hummelo zijn in 2022 meerdere wasbeerhonden gespot. In Drenthe heb je meer kans om deze dieren tegen te komen, maar in Gelderland worden ze nauwelijks gezien. "De wasbeerhond komt oorspronkelijk uit Azië. Het dier is voor de bontindustrie naar Europa gehaald en vervolgens ontsnapt", legt Maurice La Haye van de Zoogdiervereniging uit.
"Je komt een wasbeerhond niet zo snel tegen, omdat ze schuw zijn. De meeste inwoners zullen er dan ook weinig van merken", vertelt La Haye. Maar twee jaar geleden gebeurde dat dus wel in de Achterhoek. Het leek toen te gaan om een paartje met meerdere jongen.

Slang in de barbecue

Naast zoogdieren met een wat hoger knuffelgehalte, zijn mensen in Gelderland ook wel eens reptielen tegengekomen. Zo is er wel eens een koningspython tussen het afval gevonden en een dode dwerganaconda in de haven van Elburg. Dit zijn natuurlijk niet per se de logische plekken voor een slang, maar er een vinden in je barbecue verwacht je al helemaal niet.
Toch kreeg de Dierenambulance Gelderland Oost op een zonnige zondagmiddag in mei 2023 die opmerkelijke melding binnen: een slang was in een barbecue gekropen in Zeddam. Het bleek om een grijze rattenslang te gaan, een niet-giftige soort. En een die niet thuishoort in onze provincie.
De twee meter lange slang is gevangen en naar de opvang gebracht. Daar is het reptiel nagekeken.
De slang zat verstopt in de barbecue.
De slang zat verstopt in de barbecue. © D.A.R. Dierenambulance Gelderland Oost

Schorpioen in de schuur

Nietsvermoedend wilde Ezra in november 2020 wat billendoekjes voor haar baby uit haar schuur pakken, toen er plotseling iets kleins en zwarts wegschoot in de la. Een spin, dacht ze. Ezra is als de dood voor alles wat kruipt en was dan ook zeker niet voorbereid op wat het uiteindelijk bleek te zijn: een schorpioen.
Vriend Paul van Luttikhuizen ging op onderzoek uit. "Hij leek Freek Vonk wel. 'Wow, een schorpioen', riep hij. Hij is naar de dierenwinkel gegaan voor een terrarium."
Waar de schorpioen vandaan is gekomen, is een raadsel. In Gelderland leven die namelijk niet. Volgens Fabrice Ottburg van Wageningen University & Research gaat het 'zeer waarschijnlijk' om de Europese zwarte schorpioen. Die komen vooral in Zuid-Europa voor. Ezra: "Misschien zat hij op de een of andere manier in de grootverpakking van de billendoekjes."
De schorpioen is inmiddels een huisdier.
De schorpioen is inmiddels een huisdier. © Ezra van Olst