Liemers

Dure drollen: hier betaalde je in 2023 de meeste hondenbelasting

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Pixabay
WESTERVOORT - Steeds minder gemeenten verplichten hondenbezitters belasting te betalen voor hun viervoeter. In één op de drie Nederlandse gemeenten wordt de belasting nog geheven en in Gelderland is dat beeld vergelijkbaar. Maar waar was de belasting vorig jaar het hoogst en waar het laagst?
Zo ziet de topzes eruit van duurste gemeenten:
1. Zutphen - 103,80 euro
2. Westervoort -96,93 euro
3. Heumen - 94,35 euro
4. Druten - 90,48 euro
5. Tiel - 84,20 euro
6. Wageningen -82,84 euro

Waar komt het vandaan?
Hondenbelasting is één van de oudste belastingen in Nederland. De oudste werd geheven in 1446 (!) in Utrecht. Vanaf 1800 werd het landelijk ingevoerd om de schatkist te vullen, verspreiding van hondsdolheid tegen te gaan en om het aantal zwerfhonden in te perken.

Hondenbelasting is een gemeentelijke belasting en geen verplichting. Toch zijn er nog steeds gemeenten die de belasting ieder jaar opnieuw heffen. In de hoogte van het bedrag zitten ook grote verschillen.

Cumulatief

Hondenbelasting is cumulatief in Nederland: dat wil zeggen dat het te betalen bedrag kan toenemen bij een tweede hond. Kijken we naar die lijst, dan is niet Zutphen koploper, maar Westervoort. Daar stijgen je lasten naar 229,95 euro bij een tweede hond. In deze lijst staat Zutphen op plaats twee, met 156 euro voor een tweede aangeschafte hond.
Meerdere gemeenten heffen geen hondenbelasting: Arnhem en Nijmegen bijvoorbeeld, maar ook onder meer Winterswijk, West-Betuwe en Epe.
In een gemeente waar hondenbelasting verplicht is, kan de gemeente controles uit laten voeren. Als een inwoner in zo'n gemeente zijn of haar hond niet aangeeft, kan er een boete op de deurmat vallen.
Maar waar wordt het dan aan uitgegeven? Gemeenten zijn niet verplicht de opgehaalde belasting uit te geven aan faciliteiten voor honden, zoals prullenbakken voor poepzakjes. Ze kunnen daarentegen wel de burger bovenop de belasting verplichten de ontlasting op te ruimen.

Waarom is er geen kattenbelasting?

Katten die buiten hun behoefte doen en dan met name in de tuin van de buren, zijn veel tuinbezitters een doorn in het oog. In boze reacties op Facebook roepen mensen op tot een kattenbelasting.
Het antwoord waarom dat niet kan, is eenvoudig: in de gemeentewet, in artikel 226 lid 1, wordt uitsluitend belasting op honden genoemd wordt. Katten worden niet genoemd en daarmee is zo'n belasting niet rechtsgeldig. Zodoende kan de gemeente geen 'kattentaks' heffen.