Stedendriehoek

Hond Pippa schiet dassenburcht in en verdwijnt spoorloos

Brandweerlieden zochten donderdag bij en in de dassenburcht naar Pipa.
Brandweerlieden zochten donderdag bij en in de dassenburcht naar Pipa. © Luciano de Graaf
APELDOORN - Maurien uit Apeldoorn is sinds woensdag haar teckel Pippa kwijt. De hond schoot tijdens een wandeling plots een verlaten dassenburcht in en is sindsdien niet meer boven de grond gekomen. Maurien hoopt van harte dat Pippa terugkeert, maar houdt in haar achterhoofd al rekening met het ergste.
Maurien wandelde 's ochtends met een vriendin en hun honden door het bos langs de Zuster Meyboomlaan in Apeldoorn, een plek waar ze vaker komen. Pippa liep zo'n 6 meter voor hen uit, toen de twaalfjarige teckel ineens van het pad af schoot en een dassenburcht in rende. Maurien wachtte tot het dier zou terugkomen en riep Pippa bij de ingang, maar een reactie bleef uit.
Samen met haar vriendin wachtte ze vervolgens een half uur op Pippa, maar het bleef stil. "Toen is mijn vriendin met de honden naar huis gegaan en ben ik nog een uur of twee bij de plek gebleven", vertelt Maurien een dag later. "Daarna ben ik maar even naar huis gegaan, maar laat op de avond ben ik teruggegaan. Ik heb haar weer geroepen en heb nog wat voer bij de uitgang gezet, ik had dat online gelezen als tip. Maar het leverde allemaal niets op."

Brandweer ingeschakeld

Deze ochtend, toen Pippa al 24 uur zoek was, besloot Maurien de brandweer in te schakelen. Die kwam met een ploeg naar het bos om de verlaten dassenburcht uit te graven.
Omdat een dassenburcht meerdere uitgangen heeft en vaak verschillende kanten opgaat, vatte de brandweer het plan op om met een camera in de tunnel te kijken. Dat leidde nog niet tot de terugkeer van Pippa, net als assistentie van verschillende rioleringsbedrijven.
De burcht waar Pipa in verdween.
De burcht waar Pipa in verdween. © Luciano de Graaf
"Het is echt een enorm gangenstelsel, met allemaal bochten. Helaas komen we niet dieper dan 3 à 4 meter", sipt Maurien. Dat bemoeilijkt de zoektocht naar de teckel, maar Pippa's baasje geeft de moed nog niet op.

Geen signaal van tracker

De hond draagt een GPS-tracker bij zich, maar die geeft geen signaal. Maurien checkt haar telefoon regelmatig om te kijken of het signaal weer zichtbaar wordt. Toch houdt ze ook vast rekening met een triest einde. "Het gebeurt wel vaker dat een hond een dassenburcht inschiet, het schijnt leuk en spannend voor ze te zijn om zich door zo'n hol te begeven. Maar het zou ook verkeerd kunnen aflopen, dat weten we. Morgenochtend ga ik weer terug om te kijken of ze al boven de grond is."