Arnhem en omstreken

Historische trolleybussen zoeken met spoed nieuw onderdak

Een oude trolleybus.
Een oude trolleybus. © Wikipedia
ARNHEM - De oude trolleybussen die ooit door Arnhem zoefden, zijn hard op zoek naar nieuw onderdak. Over twee weken moeten zij hun huidige onderkomen op bedrijventerrein Arnhems Buiten verlaten, maar een nieuwe overdekte parkeerplaats is nog niet zomaar gevonden.
Het is niet de eerste keer dat de trolleybussen weg moeten. Al een tijdje verhuizen ze met hun hele vloot door Arnhem en nog steeds hebben zij dus geen definitieve plek. Zo stonden ze eerder al in een stalling aan de Nieuwe Havenweg. "Daar moesten we ook weg, maar die was niet ideaal. Onze vloot werd groter, dus we pasten er ook niet meer in", legt voorzitter van Stichting Trolleymaterieel Arnhem Bert Companjen uit.

Verbouwingen

Met de locaties daarna waren ze zelf en stuk blijer, maar daar zaten de verbouwplannen in de weg. "Na de Nieuwe Havenweg hadden we een fantastische stalling in Meinerswijk, maar dat was tijdelijk tot ze met bouwplannen konden beginnen. Nu hebben we heel erg Aardig onderdak gekregen op Arnhems Buiten, maar ook dat gebouw wordt onder handen genomen."
En wat de opties voor een nieuwe locatie betreft: de keuze is niet reuze. Zo moet het overdekt zijn en een oppervlakte van zo'n vijfhonderd vierkante meter hebben. "En daar komt bij dat we niet zoveel geld hebben dat we een marktconforme prijs kunnen betalen", vervolgt Companjen. "De vraag naar bedrijfsruimte is ook heel groot, dus daardoor wordt het sowieso al heel erg moeilijk om iets te vinden."

Openluchtmuseum

De stichting heeft wel een droomlocatie op het oog. Het Nederlands Openluchtmuseum zien zij zelf wel zitten als nieuw onderkomen voor de trolleybussen. "Maar dat moet financieel en qua oppervlak natuurlijk wel kunnen. Zo ziet het er nu niet naar uit. Ondertussen zijn wel met een locatie bezig. Maar of dat gaat lukken, weten we niet."