Noord-Veluwe

Salsadansen of boerendansen? Maikel (26) kan het allebei

Maikel van Essen (26).
Maikel van Essen (26). © Omroep Gelderland
PUTTEN - Een spijkerbroek? Daarin ga je Evelien Neijmeijer niet snel zien. Ze is een van de weinige Gelderlanders die dagelijks klederdracht draagt. "Ik ken één andere vrouw op de Veluwe, dat is een dame van in de 80." De vrouwen houden met hun kleding een oude, kleurrijke traditie in leven. Maar hoe geef je dit door aan een nieuwe generatie? Zijn er überhaupt jongeren die iets met klederdracht hebben?
Zeker, al moet je dan in onze provincie wel heel goed zoeken. Maikel van Essen (26) uit Putten vindt het mooi om af en toe op te treden in kleding die rond 1900 in zijn dorp gedragen werd. Al duurde dat wel even, want zijn eerste reactie was: "Ik ga niet voor lul staan!"

Salsadansen of boerendansen

Zijn vader Wim danst al jaren bij de Puttense boerendansers. "M'n pa zei iedere keer: ga eens mee, omdat ik dacht dat het allemaal heel makkelijk was." Ervaring met salsa dansen had hij al , maar boerendansen bleek andere koek. "Dat viel eerst vies tegen!"
Maikel krijgt uiteindelijk toch de smaak te pakken en gaat op klompen en in klederdracht zelfs mee naar optredens. Dit gebeurt in kleding die vroeger Putten werd gedragen. "De dagelijkse boerendracht, die we ook wel opknappersgoed noemen", vertelt Wim. Zo laten de dansers oude tijden op het platteland van de West-Veluwe herleven, een tijd waarin ieder dorp z'n eigen dracht had.

Shoppen was geen succes

Voor de Nunspeetse Evelien is klederdracht dragen sinds acht jaar heel gewoon. De reden? Bij hippe modezaken kon ze niet slagen. "Dan ging ik een paar uur de stad in, en kwam ik met lege handen en veel teleurstelling terug." Ze ontdekt op een gegeven moment dat de oude rokken, lijfjes en schorten van haar moeder haar een stuk fijner zitten.
"Sindsdien ben ik steeds wat meer gaan dragen." Alleen voor haar drie zoons, die hun moeder liever in een spijkerbroek zien, maakt ze soms een uitzondering. "Als ze ooit bijvoorbeeld gaan trouwen, dan zou ik wel wat nieuws kopen, want ik wil niet dat ik door mijn kleding opval. Maar naar m'n werk, thuis of naar de winkel draag ik het liefst oude kleding."

'Oude tradities in leven houden'

Bij de boerendansers in Putten draait het naast klederdracht natuurlijk ook om het dansen. Tientallen keren per jaar geven ze optredens en iedere woensdagavond wordt er geoefend. Zes jaar lang is Maikel wekelijks van de partij. "Waarom? Ik vind het mooi dat oude tradities in leven blijven, en zonder jongeren lukt dat niet. Bovendien is het heel erg gezellig."
Inmiddels heeft hij een nieuwe baan die lastig te combineren is met het boerendansen. Maar af en toe doet hij nog mee met optredens, zoals recent in het Openluchtmuseum in Arnhem. Meestal kan hij rekenen op veel bekijks en veel positieve reacties. "Puur omdat mensen het niet verwachten, een jonge jongen met een niet-Nederlands uiterlijk bij de boerendansers."
Hij hoopt meer jongeren enthousiast te maken voor de Puttense boerendansers. "Het zou toch zonde zijn als zo'n mooie traditie van vroeger verdwijnt? Ik zou zeggen, meld je aan!"
Bekijk hier het verhaal van Evelien en Maikel
Maikel (26) danst salsa én bij boerendansers

Dit verhaal is gemaakt in het kader van Expeditie Nederland, iedere maandagavond om 18.30 uur te zien op NPO2. In deze aflevering ging het over klederdracht.