Rijk van Nijmegen / Arnhem en omstreken

Met knuffels naar de operatiekamer: ziekenhuis opent deuren voor kinderen

Deze teddybeer mankeert een hoop.
Deze teddybeer mankeert een hoop. © Pixabay
NIJMEGEN - Het CWZ-ziekenhuis in Nijmegen heeft maandag bezoek gekregen van vijftig schoolkinderen. Doel is om de kinderen te laten zien hoe het er in een ziekenhuis aan toegaat. Zo probeert het ziekenhuis eventuele angst of onzekerheid bij de kinderen weg te nemen. Maar er is nóg een reden.
Je zal maar door een ongelukje ineens een nachtje in het ziekenhuis moeten blijven. Voor kinderen kan dat best een angstige ervaring zijn zo zonder ouders in een vreemde omgeving. Daarom mochten vandaag vijftig schoolkinderen met hun favoriete knuffel een bezoekje brengen aan het ziekenhuis.

Knuffels onder het röntgenapparaat

In het Teddy Bear Hospital, zoals het CWZ vandaag is omgedoopt, werden de kinderen en hun ‘zieke’ knuffelberen ontvangen door vijftig (para)medische studenten, die de rol van dokter op zich namen. Zij achterhaalden in een vraaggesprek eerst wat er aan de hand is met de knuffel en gingen vervolgens met kleuter en knuffel naar de juiste afdeling in het Teddy Bear Hospital. Er zijn onder meer een knuffel-OK, gipskamer, röntgenafdeling, verbandkamer en knuffelapotheek. De kleuters maakten zo stap voor stap mee wat de dokters kunnen doen om hun zieke knuffel beter te maken.

Veel te leren

Niet alleen voor de kinderen was dit een belangrijke dag, ook voor de vijftig artsen in spe bleek er veel te leren. Want kinderen moet je anders aanspreken dan volwassenen. En dat is nog wel eens moeilijk. De medische studenten krijgen dan ook vandaag volop de kans om te oefenen hoe ze met kinderen in een ziekenhuis om kunnen gaan. Vooral de fantasie van kinderen is vaak onvoorspelbaar voor het medisch personeel.
Het Teddy Bear Hospital is een initiatief van de International Federation of Medical Students’ Associations (IFMSA) en vindt jaarlijks in meerdere universitair medisch centra in Nederland plaats. Dit jaar ligt de nadruk op het begrijpen van de kinderen.

Olifant met slurfpijn

De kinderen komen met diverse klachten voor hun knuffels. "Een beer met vlinders in de buik. Die hebben we er dus uitgehaald", vertelt Menthe Broeren. "Mijn konijn heeft keelpijn. Daar moet gips omheen", zegt een meisje. En sommige klachten zijn ook logisch. "Mijn olifant heeft pijn aan zijn slurf."
Via het berenziekenhuis leren kinderen omgaan met hun angsten