Stedendriehoek

‘Hoesten en rode vlekken’: kinderopvang voorlopig gesloten

Kinderen en medewerkers van De Toermalijn ervoeren gezondheidsklachten.
Kinderen en medewerkers van De Toermalijn ervoeren gezondheidsklachten. © Pixabay
APELDOORN - Bijna de helft van de kinderen van kinderdagverblijf en peuterspeelzaal De Toermalijn in Apeldoorn had gezondheidsklachten. Dat blijkt uit een vragenlijst die is rondgestuurd naar ouders, nadat de locatie werd gesloten toen kinderen en medewerkers op die locatie last kregen van benauwdheid, hoofdpijn, hoestaanvallen en rode plekken op de huid. De locatie aan de Nijbroekseweg blijft voorlopig gesloten.
Kinderopvangorganisatie Doomijn tast na een week nog altijd in het duister over de oorzaak van die klachten. Een gespecialiseerd bedrijf deed onderzoek naar het gebouw. Hierbij werd gekeken of het gebruikte bouwmateriaal of iets in de inrichting chemische stoffen uitstootte.
Er is getoetst op meer dan driehonderd chemische stoffen, maar dit leidde niet tot een verklaring voor de klachten. Daarom wordt er vanaf volgende week verder onderzoek gedaan, gericht op schimmelsporen. De kinderen worden in de tussentijd nog altijd elders opgevangen.

'Echt iets aan de hand'

Hoewel de genoemde gezondheidsklachten ook kunnen ontstaan door gangbare (kinder)ziektes, durft Doomijn wel te zeggen dat er echt iets aan de hand is op de kinderopvanglocatie in de wijk Zuidbroek. “Vooral hoesten en rode wangen en vlekken worden vaak genoemd als klacht”, vertelt directeur-bestuurder Ellen Rooijers. “Het gaat om klachten die te zien zijn en om klachten die (oudere) kinderen zelf aangeven.”
De vragenlijst werd 150 keer ingevuld. Op het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal verbleven 170 kinderen. “We zijn natuurlijk geen onderzoekers. Maar door middel van de vragenlijst hopen we een beeld te krijgen van de klachten die voorkomen nadat ze bij De Toermalijn zijn geweest.” Het invullen van de vragenlijst gebeurde anoniem en vrijwillig.

Vervolgstappen

De ouders zouden vorige week bezorgd, maar begripvol hebben gereageerd op de situatie. “De gezondheid staat voor iedereen voorop”, aldus Rooijers, die de ouders donderdag informeerde over de nog niet gevonden oorzaak en het benodigde vervolgonderzoek. “We wachten de resultaten hiervan af voordat we de vervolgstappen bepalen.” Het is daarom nog niet bekend hoe lang De Toermalijn gesloten blijft.
De Toermalijn in Apeldoorn.
De Toermalijn in Apeldoorn. © Google Maps
Sinds afgelopen maandag worden de kinderen van het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal opgevangen op Roezemoes en Sterrenpret, twee andere locaties van Doomijn. De groepen blijven bij elkaar. “Daar zijn we heel blij mee, want dat betekent dat de kinderen op de opvang kunnen spelen met bekende kinderen en opgevangen worden door de vaste pedagogisch medewerkers.”

Buitenschoolse opvang blijft

Twee andere groepen van De Toermalijn blijven vooralsnog in Het Kristal, het buurtgebouw waarin de opvangorganisatie is gevestigd. Dit betreft groepen van de buitenschoolse opvang van Doomijn. Eén groep is ondergebracht in een ander deel van het gebouw, in een lokaal van basisschool De Vliegenier. De andere groep zat al in een ander deel van het gebouw en ervaart weinig klachten.
Bewoners van de appartementen, die in hetzelfde complex worden verhuurd, zouden momenteel geen gezondheidsklachten ervaren. Woningcorporatie De Woonmensen heeft hierover tot nu toe geen meldingen ontvangen.