Noord-Veluwe

Eerste lammetjes hier geboren: 'Binnenkort kun je ze aaien'

De eerste lammetjes zijn geboren in Ermelo
De eerste lammetjes zijn geboren in Ermelo © Stichting Schapedrift
ERMELO - Bij de schaapskudde in Ermelo kan er beschuit met muisjes gegeten worden. Daar zijn woensdag namelijk de eerste lammetjes van het jaar geboren. De lammetjes zijn inmiddels met z'n vieren en maken het goed. Binnenkort kun je ze komen aaien in de wei.
"Gisterochtend dachten we nog dat er niets aan de hand was", vertelt de schaapsherder van de kudde uit Ermelo, Marion Derks. "Toen we terugkwamen van de koffie lagen er opeens twee lammetjes bij het schaap. Ze heeft het helemaal zelf gered en ze maken het goed", vertelt de schaapsherder trots.
Na de tweeling werd er in de middag nog een lammetje geboren. Inmiddels zijn de lammetjes al met z'n vieren.

Drukke periode

Schaapsherder Marion Derks staat aan het begin van een drukke periode. De lammetjes die gisteren zijn geboren, zijn namelijk de eerste van de geplande 190 lammetjes. "Die worden de komende vijf weken geboren, maar dat kan altijd wat uitlopen."
Daar is dus een goede planning voor nodig én hulp van vrijwilligers. "Zonder de hulp van vrijwilligers zou ik het echt niet redden", aldus Marion. "Ook na de geboorte van de lammetjes blijven we nog wel even druk. We moeten er namelijk ook voor zorgen dat de lammetjes gezond blijven."

Lammetjes bewonderen

De lammetjes zijn voor nu nog even vanaf een afstandje te bewonderen. Op 16 maart is het lammetjesdag in Ermelo. "Dan kan iedereen met de lammetjes de wei in en ze aaien", aldus Marion. Vanaf eind maart gaan de lammetjes voor het eerst mee de hei op.