Rijk van Nijmegen

Brugklassers schrikken van gevolgen vapen

Scholieren krijgen voorlichting over de gevaren van vapes
Scholieren krijgen voorlichting over de gevaren van vapes © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Sinds 1 januari van dit jaar geldt in Nederland een verbod op de verkoop van smaakjes voor vapes. Maar eigenaren van Duitse vapeshops in de grensstreek zien sindsdien meer Nederlanders die vapes komen kopen. Longartsen kijken met groot ongenoegen naar die nieuwe trend. "Het is onze taak om scholieren te wijzen op de gevaren."
"Wie heeft er wel eens gevaped?", vraagt longarts Jolt Roukema aan de brugklas van het Canisius College in Nijmegen. Een aantal handen gaat de lucht in, maar de meeste blijven omlaag.
Roukema verbaast het niet: "Het wordt kinderen aan alle kanten aangeboden en makkelijk gemaakt om het een keer te proberen. Maar ook dat één keer proberen kan gevaarlijk zijn." De longarts is vandaag in de klas aanwezig om voorlichting te geven over de gevaren van vapes.

Schadelijke stoffen

"Vapen betekent verdampen", legt Roukema uit aan de klas. "In de vloeistoffen in een vape die verdampen zitten veel schadelijke stoffen. Die kunnen je longen aantasten en je kunt er zelfs kanker van krijgen." Hij geeft voorbeelden die hij in het ziekenhuis is tegengekomen. Gezonde kinderen die opeens niet meer het einde van de voetbalwedstrijd kunnen halen, nadat ze zijn begonnen met vapen en zich stukken beter voelen nadat ze zijn gestopt.
De les maakt indruk op de klas. "Ik schrik wel van hoe veel schadelijke stoffen erin zitten", vertelt Sofia. Vera ziet dat veel mensen om zich heen vapen. "Heel veel mensen doen het, op straat, op school en op vakantie. De hele camping rook naar vape." Ze vindt het daarom goed dat er voorlichting gegeven wordt: "Misschien helpt het wel om kinderen over te halen het niet te doen." Sommige kinderen hebben zelf weleens een vape geprobeerd.

Voorlichting

Roukema vertelt waarom het belangrijk is om deze leeftijdsgroep goed voor te lichten over vapes. "Kinderen zijn zich er niet van bewust dat vapes zo enorm verslavend zijn. In één vape zit net zoveel nicotine als in twee pakjes sigaretten." Daarnaast kunnen vapes grote schade aan je longen aanrichten. "Je longen hebben de mooie functie dat ze zichzelf schoon kunnen maken. Door het gebruik van vapes wordt het systeem om de longen schoon te maken kapotgemaakt", legt Roukema uit.
Ga er vooral niet aan beginnen. Dat is veel makkelijker dan weer moeten stoppen.
Toch heeft het wel degelijk zin om nog te stoppen, je longen kunnen zich namelijk nog herstellen. "Stoppen is dus altijd de moeite waard. Het is wel zo dat als cellen eenmaal kapot zijn, de kans dat deze zich tot een kwaadaardig gezwel ontwikkelen groter is." Roukema heeft daarom nog een laatste boodschap voor de jongeren: "Ga er vooral niet aan beginnen. Dat is veel makkelijker dan weer moeten stoppen als je verslaafd bent."
Longarts geeft brugklas voorlichting over vapes: 'begin er niet aan'