Gelderland

Een likje blauw op nieuwe trolley: 'Ik ga nog liever lopen'

Geen 'Ernems blauw' meer op nieuwe Trolley 2.0.
Geen 'Ernems blauw' meer op nieuwe Trolley 2.0. © Niels ter Locht
ARNHEM - Van 'ik ga nog liever lopen' tot 'mooi', en van 'modern' tot 'vreselijk'. De kleuren van de nieuwste trolleybussen maken in Arnhem de tongen los. Fris en fruitig of toch liever 'Ernems blauw', wat vind jij?
Wit, paars, groen en een likje blauw, dat zijn de kleuren van de Trolley 2.0 die nog dit jaar gaat rijden tussen Arnhem en Wageningen.
Op het traject tussen Arnhem en Oosterbeek rijden de tien nieuwe bussen met behulp van de trolleyleidingen boven de weg. De rest van de route rijden de bussen op stroom uit accu's aan boord. De eerste Trolley 2.0 rijdt sinds deze week testritten in Arnhem en omgeving.

Huiskleuren

De gloednieuwe, in Polen geproduceerde bussen zijn gestoken in de huiskleuren van RRReis, de naam waaronder het busvervoer in een groot deel van Oost-Nederland is geregeld. Dat is onderdeel van een aanbesteding door de provincies Gelderland, Overijssel en Flevoland.
In 2026 valt ook de nieuwe buslijn tussen Arnhem en Wageningen onder RRReis en daarom dragen de nieuwe bussen alvast de kleuren van die vervoerder. En daarover zijn de meningen dus verdeeld, onder meer op sociale media. Een bericht op Facebook leverde ruim 130 reacties op.

Strijd is gestreden

In het verleden reden Arnhemse trolleybussen traditioneel rond in het donkerblauw. Liefhebbers willen die kleur graag behouden, maar die strijd is inmiddels gestreden, zegt Dennis de Lang van Stichting TrolleyMaterieel Arnhem (STA).
De oude, blauwe trolleybus.
De oude, blauwe trolleybus. © Creative Commons
Het likje blauw op de nieuwe bussen is meer toeval dan een verwijzing naar vroeger: "Er leek sprake van een afspraak om die blauwe kleur voor altijd te behouden op trolleybussen, maar dat is niet het geval."

Verzameling historische trolleybussen

Wat De Lang zelf van de nieuwe kleuren vindt? "Ach, die gaan met de tijd mee. En liefhebbers van het echte Arnhemse blauw kunnen altijd naar onze verzameling historische trolleybussen komen kijken."
Op straat rijden overigens nog wel trolleys rond die door hun kleur herinneren aan het verleden. Of die oudere bussen hun huidige kleurenschema inruilen voor het nieuwe RRReis-jasje, wordt later dit jaar duidelijk.