Arnhem en omstreken / Rivierengebied

Celstraffen en boetes geëist voor hennepteelt en witwassen

Een hennepkwekerij, foto ter illustratie.
Een hennepkwekerij, foto ter illustratie. © Pixabay
ARNHEM - Tegen een 61-jarige man, zonder vaste woon- of verblijfplaats, is vandaag voor de Arnhemse rechtbank een onvoorwaardelijke celstraf van 24 maanden geëist voor hennepteelt in Culemborg en witwassen. Ook hangt de man een boete van 50.000 euro boven het hoofd of anders zes maanden langer achter de tralies zitten.
Een 34-jarige medeverdachte uit Nijmegen hoorde een strafeis van drie maanden cel onvoorwaardelijk, of anders vijf maanden, wanneer hij een boete van 4500 euro niet betaalt.

Politie-inval

Na een tip over een verdachte situatie volgde een reeks invallen van de politie in maart 2021 in Nijmegen, Groesbeek, Culemborg en Arnhem. Er werden ruim 2100 hennepstekken en ruim 900 hennepplanten aangetroffen. De hennepplanten trof de politie aan op locaties in Culemborg en Arnhem.
Zes voertuigen, een voorwerp dat leek op een vuurwapen voorwerp en een grote hoeveelheid contant geld zijn toen in beslag genomen. De politie maakte gebruik van camerabeelden, afgetapte telefoongesprekken, en zendmastgegevens.

Vermenging onder- en bovenwereld

Volgens het Openbare Ministerie is er sprake van witwassen, waarbij de onder- en de bovenwereld zich vermengen. In dit geval, omdat er gebruik is gemaakt van het huren van bedrijfspanden onder een dekmantel. Ook is er vaak met grote bedragen cash betaald voor onder meer maandenlang verblijf in hotels.
Dinsdag 31 januari staan nog eens vier verdachten terecht.