Stedendriehoek

Kankerverwekkende stof in woonwijk geen risico voor gezondheid

Kwartsopslag in de Apeldoornse wijk Kanaal Zuid
Kwartsopslag in de Apeldoornse wijk Kanaal Zuid © Omroep Gelderland
APELDOORN - Apeldoorners die een tijdelijk depot voor oude ballaststenen met giftig kwartsstof voor hun huizen kregen, zijn niet lang genoeg aan de stof blootgesteld om schade op te lopen aan hun gezondheid. Die conclusie deelt spoorbeheerder ProRail na onderzoek door het onafhankelijke bureau PreventPartner.
Bewoners uit de wijk waren bezorgd over het stof in hun huis en omgeving, toen op een braakliggend terrein recht voor hun deur een half jaar lang ballast werd opgeslagen, die kwartsstof bevatte. Stof dat vrijkomt van zulke stenen kan kankerverwekkend zijn en zulke ballast moet worden natgehouden tijdens werkzaamheden. Dat is niet steeds volgens protocollen gebeurd.

Advies van GGD

De situatie ontstond toen BAM vorig jaar in opdracht van ProRail het spoor op en rond station Apeldoorn vernieuwde. Bij Kanaal Zuid, de Lepelaarweg en de Mezenweg werd in maart tijdelijk ballast opgeslagen.
Toen mensen in de zomer alarm sloegen over het stof, liet ProRail de ballast weghalen en op advies van de GGD de woningen schoonmaken.
Ook liet ProRail twee onderzoeken doen: één naar het aanwezige stof in de woningen en één naar de blootstelling van bewoners aan het stof. Uit het eerste onderzoek bleek dat het aanwezige stof in de woningen geen gezondheidsrisico heeft opgeleverd en dat het veilig is om in de huizen te wonen. Het tweede onderzoek is nu ook klaar.

Wel te hoge pieken, maar te kort voor risico

Tijdens de werkzaamheden en op een aantal piekmomenten en -dagen is de blootstelling aan kwartstof te hoog geweest, zo rekenen de onderzoekers terug. Maar de piekmomenten waren te kort om een gezondheidsrisico te vormen, zo luidt de conclusie van het onderzoeksbureau, uitgaande van het slechtste scenario.
De spoorbeheerder heeft excuses aangeboden en wil veel kritischer kijken wáár ballastdepots worden ingericht bij werkzaamheden.