Arnhem en omstreken

Natalia leest niet voor in het Nederlands, maar in haar moedertaal

Natalia Plugina, links op de foto, leest voor.
Natalia Plugina, links op de foto, leest voor.
ARNHEM - De Nationale Voorleesdagen zijn van start gegaan. Traditioneel ging dat op de eerste dag gepaard met het Nationale Voorleesontbijt op basisscholen. Landelijke en lokale beroemdheden zetten zich in om het voorlezen te promoten. In Arnhem werd ook voorgelezen - en niet alleen in het Nederlands.
Nadat wethouder Nermina Kundic, die van oorsprong Bosnisch is, eerst in het Nederlands heeft voorgelezen, neemt Natalia Plugina het stokje van haar over en leest de kinderen in bibliotheek Rozet voor in het Oekraïens. De peuters van Oekraïense ouders luisteren ademloos.
Volgens Natalia is vertellen in de moedertaal belangrijk, omdat het de band met het land van herkomst verstevigt. "We moeten ons blijven herinneren wie we zijn en waar we vandaan komen", benadrukt ze. "Veel Oekraïners zijn hier ver van huis en dan is het goed de geschiedenis en tradities in stand te houden. We hebben in Oekraïne natuurlijk ook bekende en goede kinderboekenschrijvers."

Positief effect

Op de Nationale Voorleesdagen, die lopen tot en met 3 februari, ligt de nadruk op het voorlezen in de moederstaal. Volgens de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) heeft voorlezen aan peuters een positief effect op woordenschat, verhaalbegrip en sociaal-emotionele ontwikkeling.
Paul Glasbeek van Rozet juicht het toe dat er ook in het Oekraïens is voorgelezen. "Het is belangrijk dat kinderen in hun moedertaal worden voorgelezen", zegt hij.
"Als je de taal van je ouders en opa's en oma's spreekt, kun je in die taal met hen communiceren en is er geen tussentaal nodig. De Oekraïense kinderen die hier waren, zitten op een Nederlandse school, maar dat bijt niet. Het is belangrijk dat ze ook het Oekraïens veel blijven horen. Het lukt ze vanzelf wel de vertaalslag naar het Nederlands te maken."