Gelderse Vallei

Bart kreeg met één appje duizenden boeren in actie, nu stopt hij

Bart Kemp.
Bart Kemp. © Omroep Gelderland
EDE - Bart Kemp stopt als voorman van boerenprotestgroep Agractie. De schapenhouder uit Ede is "toe aan een nieuwe fase", laat hij woensdag weten.
"Het heeft enorm veel tijd gekost. Je moet dag en nacht aan staan, zeven dagen per week. Om op de actualiteit te reageren. De boeren verwachten een reactie, politici, media. Dat vergt heel veel energie", bekent Kemp.

Tijd gekocht

"Ik heb deze afweging gemaakt na vierenhalf jaar. We hebben maatregelen aangedragen en hebben tijd gekocht als Agractie, maar nu is er een nieuwe politieke wind. Daar moet het nu gaan gebeuren", vindt Kemp. "Ik hoop dat de nieuwe politiek in staat is een stabiel beleid neer te zetten. Wat recht doet aan boerengezinnen, zodat zij een toekomst en een goede boterham hebben."
"Wat de toekomst brengt, weet ik niet. Ik heb er ook geen plan voor. Maar er zijn twee opties: of er komt een minister met daadkracht en kennis van zaken die perspectief voor boeren gaat scheppen en een realistisch natuurbeleid, of we blijven pappen en nathouden. Maar voor mij zie ik in deze situatie geen rol als voorzitter van Agractie", legt Kemp uit.

Bart Kemp ontketende in het najaar van 2019 het grote boerenprotest. Nadat in politiek Den Haag werd geopperd de veestapel te halveren om Nederland uit de stikstofcrisis te halen, was voor Kemp de maat vol.

Hij stuurde een appje naar wat collega's met het voorstel per trekker naar Den Haag te rijden om minister Schouten te vertellen wat ze vinden van haar beleid. Het mondde uit in het eerste grote boerenprotest op 1 oktober op het Malieveld. Daar verzamelden duizenden boeren zich met hun trekkers.

'Op goede manier boerengeluid vertolkt'

"Agractie heeft op een goede manier het boerengeluid vertolkt, in Den Haag, op tv en landelijk. Daar ben ik trots op", blikt Kemp terug. "We hebben zichtbaarheid gegeven aan de boerenzaak, samen met alle boeren en iedereen die zich ervoor ingezet heeft. Dat heeft ook beweging veroorzaakt, zowel politiek als qua beleid."
De Edenaar zegt dat hij in zijn functie als voorzitter van Agractie ingerold is: "Het was voor mij bedoeld als eenmalige actie op 1 oktober 2019. Maar toen dacht ik: ik heb a gezegd, dan moet ik b zeggen. Dan word je erin meegezogen en probeer je je uiterste best te doen om er wat van te maken."

Nooit op trekker op de weg

Opvallend detail is dat Kemp nooit met een trekker op de weg heeft gereden, ook niet tijdens boerenprotesten. "Ik heb wel op de trekker op het land gereden, maar nooit op de weg. Het kwam er niet van. Ik was vaak bezig als spreekbuis, om te zorgen dat de boodschap helder verwoord werd."
Kemp kan niet zeggen wat de toekomst is van Agractie na zijn vertrek: "Dat is aan het huidige bestuur. Ik ben ook niet van vandaag op morgen weg. Dan zal er een vacature komen voor een nieuwe voorzitter. Ik hoop dat het geluid dat we hebben neergezet en waar boeren zich in herkennen, wordt voortgezet. Dat is noodzakelijk, dat verwachten boeren van ons."

'Nu demissionaire kabinet was dieptepunt'

"Het dieptepunt in de vierenhalfjaar als voorzitter was toch wel het aantreden van het nu demissionaire kabinet en hun desastreuze plannen. We hadden bij elk kabinet hoop. Dat is wel grondig de grond ingeboord", verzucht Kemp.
"Afgelopen jaar was een rollercoaster, ook voor mijn gezin. Maar het was ook leerzaam. De steun in de rug van boeren en de hele plattelandssamenleving, dat heeft me daarin veel gesteund." Wat hij nu gaat doen, weet hij nog niet. "Ik heb geen plan. Dat geef ik gewoon de tijd. Ik hoop wel op meer tijd voor mijn gezin", benadrukt Kemp.