Gelderland

Streep door opvang kan gemeente Maas en Waal 1,8 miljoen kosten

Het pand dat Karahan kocht in Maasbommel
Het pand dat Karahan kocht in Maasbommel © RN7
MAASBOMMEL - Gemeente West Maas en Waal mag 150.000 euro gaan betalen aan ondernemer Levent Karahan. Dat kan oplopen tot 1,8 miljoen. Vorig jaar zomer vroeg de gemeente of Karahan kon helpen bij het realiseren van meer opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen.
Karahan huisvestte op dat moment al 75 vluchtelingen in Altforst. Hij kocht in opdracht van de gemeente nog twee panden, één in Maasbommel en één in Wamel. Een aantal maanden na het ondertekenen van het contract zette de gemeente een streep door de opvanglocatie in Maasbommel en ook de locatie in Wamel staat nu op losse schroeven. Dat meldt mediapartner RN7.

'Gemeente moet zich aan afspraak houden'

Karahan spande vervolgens een kort geding aan en de rechter gaf hem gelijk. "Nadat ik de mededeling heb gekregen, ben ik een kort geding gestart, omdat ik het er niet mee eens ben", legt Karahan uit. "Ik heb mijn nek uitgestoken en een risico genomen,. De gemeente moet zich aan de afspraak houden." De gemeente West Maas en Waal moet Karahan nu 150.000 euro per maand gaan betalen, als ook de locatie in Wamel definitief niet doorgaat. Het contract met Karahan loopt zolang de gemeente verplicht is opvang te bieden aan Oekraïense vluchtelingen. Dat is nog een jaar. De kosten hiervan kunnen dus in totaal oplopen tot 1,8 miljoen euro.
In het najaar organiseerde de gemeente een informatiebijeenkomst in Maasbommel voor de inwoners van de gemeente. Toen bleek dat een aantal inwoners niet blij is met de nieuwe opvanglocaties. Daarop zette de gemeente direct een streep door de locatie in Maasbommel. "Er is eerst een contract getekend en pas daarna heeft de gemeente gekeken naar het draagvlak onder de inwoners", zegt Piet Donkers van de partij Sociaal Maas & Waal. "De omgekeerde volgorde natuurlijk. De gemeente dacht dat het ontbinden van het contract geen probleem zou zijn."

Onvrede en ongeloof in gemeenteraad

Binnen de gemeenteraad heerst veel onvrede en vooral ook ongeloof over de situatie. "Het college van B&W heeft een contract ondertekend zonder de raad in te lichten", legt Donkers uit. "Wij hoorden pas van het contract nadat het misging. Wij stonden als raad buitenspel."
Het college van B&W kon woensdag nog niet reageren, meldt RN7.