Rivierengebied / Arnhem en omstreken

Hoe krijg je de bever uit de dijk? 'Je moet ze verleiden'

De bever bezorgt waterschappen kopzorgen.
De bever bezorgt waterschappen kopzorgen. © Pxhere
DODEWAARD - Bevers verleiden om andere plekken op te zoeken. Dat adviseert de Zoogdiervereniging uit Nijmegen om overlast te voorkomen. Tientallen keren per jaar is het raak, klinkt het bij Waterschap Rivierenland. Van de 7.000 bevers in Nederland, leven er 3.000 in hun werkgebied. Het knaagdier graaft zich bij hoogwater in de dijk om droge voeten te houden. Juist op het moment dat de dijk zijn werk moet doen, is hij kwetsbaar.
De hoogwatergolven van de afgelopen periode waren spannend voor dijkbeheerder Wim Cornelisse. Op de Waalbanddijk bij Dodewaard werden vorig jaar vijf bevers afgeschoten. Tijdens een hoogwaterinspectie deze winter zag Cornelisse daar weer bevers lopen. De dijkbeheerder schrok: "We hadden aan de binnenkant van de waterkering een gang van 20 tot 22 meter en dat was echt niet leuk."

Bever is grootste gevaar

Niet voor niets ziet het Waterschap Rivierenland de bever als het grootste gevaar voor de dijken langs de grote rivieren als de Maas, Waal en Nederrijn. Andere problemen heeft het waterschap onder controle, schrijft het waterschap in de jaarlijkse veiligheidsrapportage.
Jemer Krom van het Waterschap Rivierenland vertelt dat bestrijding van de overlast door de bevers ingewikkeld is. "Het is pleisters plakken steeds en dat doen we, anders houden we die dijk niet goed", maar er is meer nodig vindt Krom.
Sinds oktober 2022 heeft het Waterschap Rivierenland twee keer bevers laten afschieten. In totaal zeven exemplaren. "Een uiterste middel", zegt Jelmer Krom.

Landelijke aanpak

Om die reden hamert het Waterschap Rivierenland op een landelijke aanpak. "We gaan nu van incident naar incident. Een landelijke strategie zorgt ervoor dat niet iedereen het wiel opnieuw hoeft uit te vinden." Naast waterschappen worstelen ook weg- en spoorbeheerders met schade door bevers.
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat meldt na vragen van Omroep Gelderland dat de landelijke aanpak in de zomer van dit jaar klaar is. Die aanpak bestaat uit een protocol waarbij water-, weg- en spoorbeheerders bij bijna calamiteiten snel kunnen ingrijpen

'Verleiden naar andere plekken'

Afschot is een optie, maar volgens Elze Polman van de Zoogdiervereniging zijn er slimmere maatregelen te nemen. "Je kan bevers proberen te sturen", oppert ze. Polman pleit daarom voor duurzame maatregelen: "Als je alleen de bever weghaalt en niet het landschap aanpast, dan is het wachten totdat een andere beverfamilie terugkomt."
"Bevers zijn gek op graven in steile oevers", weet ze. Dat in combinatie met lekker eten, zoals wilgen, volgens haar een aantrekkelijke plek voor het knaagdier. "Als je in een gebied zorgt dat een plek hebt waar ze naartoe willen gaan en waar ze geen schade kunnen aanrichten, dan kun je de plek waar je ze niet wilt hebben afrasteren".