Rivierengebied

Verdachte zaak Peter R. de Vries wil een tekenverbod

Krystian M. met capuchon en mondkapje
Krystian M. met capuchon en mondkapje © ANP
OCHTEN - De advocaat van Krystian M. uit Ochten heeft de rechtbank verzocht om een tekenverbod voor zijn cliënt. Krystian M. is één van de hoofdverdachten in de zaak van de moord op Peter R. de Vries.
In de rechtbank mogen verdachten niet gefotografeerd worden, maar wel getekend. Dat is vastgelegd in de persrichtlijn. Toch heeft de advocaat van hoofdverdachte Krystian M. om een tekenverbod gevraagd.
De rechtbank gaf na een kort beraad aan geen enkele reden te zien om af te wijken van de persrichtlijn en ging niet mee in het verzoek van de advocaat.

Tussenpersoon

Krystian M. zou als tussenpersoon de moord op De Vries hebben aangestuurd. Het Openbaar Ministerie ziet hem als de schakel tussen de opdrachtgever en de uitvoerders. Hij zou de schutter en chauffeur hebben aangestuurd. Uit onderschepte berichten zou blijken dat M. zelf ook onder druk werd gezet door de opdrachtgever en vreesde voor zijn leven. M. wilde, net als dinsdag, geen antwoord geven op vragen van de rechtbank.

Capuchon en mondkapje

Verdachte M. zit altijd met een capuchon en mondkapje op in de rechtszaal. De rechter heeft al meerdere keren gevraagd of hij die af wil doen, maar dat weigert hij omdat hij niet getekend wil worden. Ook woensdag deed de rechter opnieuw een "dringend, maar niet dwingend" verzoek om in ieder geval zijn mondmasker af te doen. "Wij kunnen u niet dwingen, maar het zou wel gewaardeerd worden", zei de rechter

Verzoek om tekenverbod

M.'s advocaat Ronald van der Horst deed vervolgens een formeel verzoek aan de rechtbank ervoor te zorgen dat M. niet getekend kan worden. "Hij is hier heel standvastig in, het is voor hem heel belangrijk dat hij niet herkenbaar is." Dat heeft volgens hem ook te maken met veiligheid, omdat M. onder zware druk zou staan vanuit het criminele circuit.
Overigens is M. eerder al eens getekend zonder mondkapje en capuchon.

Drie Gelderse verdachten

Dinsdag begon in Amsterdam de inhoudelijke behandeling in de zaak rondom de dood van Peter R. de Vries. Er zijn in totaal negen verdachten: de vermoedelijke schutter en de vermoedelijke chauffeur van de vluchtauto, de vermoedelijke opdrachtgever(s) en andere betrokkenen bij de schietpartij.
Drie van de negen verdachten komen uit het Rivierengebied. Dinsdag stonden zij voor de rechtbank. Ontkennen en vooral zwijgen was het devies van bijna alle verdachten - en zeker van de drie mannen uit Rivierenland.
De vermoedelijke rol van de drie Gelderse verdachten is niet gering. De vermoedelijke schutter Delano G. groeide op in Tiel, zijn Poolse chauffeur Kamil E. woonde in de tijd van de moord in Maurik en Krystian M. uit Ochten zou de twee uitvoerders van de moord hebben aangestuurd.
De Vries (64) werd op 6 juli 2021 neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van Amsterdam, na een optreden in RTL Boulevard. Hij overleed negen dagen later aan zijn verwondingen.