Gelderse Vallei

Worden hier binnenkort groenten van een andere planeet gekweekt?

In Wageningen komt als het aan ecoloog Wieger ligt de eerste landbouwkoepel voor in de ruimte
In Wageningen komt als het aan ecoloog Wieger ligt de eerste landbouwkoepel voor in de ruimte © B.A.S.E. en WUR / Wieger Wamelink, bewerking Omroep Gelderland
WAGENINGEN - In 2013 teelde ecoloog Wieger Wamelink de eerste tuinkers ooit op 'Marsgrond'. Nu, ruim 10 jaar en inmiddels 25 ruimte-groentensoorten verder, wil de ecoloog van de Wageningen Universiteit een soort ruimtebasis voor een onafhankelijk landbouwecosysteem op de campus. "Het moet een blauwdruk zijn voor wat je op Mars kunt zetten."
Sinds hij de eerste tuinkers op 'Marsgrond' grootbracht in 2013, kwamen er 24 soorten plantjes bij, waaronder aardappels, rogge, boontjes, erwten, bieten, wortels, spinazie, quinoa en pinda's voor de olie. Op dit moment is hij in de Wageningse kas bezig met zeekraal en bloemkool.
Naast diverse groenten onderzoekt Wamelink ook of meelwormen bloemkoolbladen lusten, en of ze in zo'n systeem kunnen leven. "Zodat je ook een bron van eiwitten krijgt." Ook concentreert hij zich op algen voor mest.

Waarom op Mars groenten telen?

Als we langere tijd willen wonen op de maan of op Mars dan moeten we daar ook ons voedsel verbouwen, meldt de universiteit op haar website. "Het móet", zegt Wamelink beslist. "Niet alleen voor op de maan of op Mars. Want ook voor op Aarde wordt het belangrijk om een duurzaam gesloten landbouwecosysteem te ontwerpen dat op lastige bodems voor voedsel kan zorgen", benadrukt hij. "We willen iets ontwikkelen dat redelijk simpel is en overal op aarde kan worden neergezet."

Woestijngrond vruchtbaar maken

De namaak Marsgrond die de onderzoeker gebruikt komt uit de woestijn. "Eigenlijk maken we op een circulaire manier woestijnbodems weer vruchtbaar." De ruimtebasis moet een ondergrondse landbouwkoepel worden, want op Mars zal een laag grond de groenten tegen straling moeten beschermen.

Ruimtelandbouwbedrijf

Om het ruimtelandbouwstation te kunnen bouwen, en het onderzoek te financieren, denkt Wamelink 10 miljoen euro nodig te hebben: vijf voor de dome en vijf voor het onderzoek. Voor zover de onderzoeker weet, wordt dit de eerste plek op de wereld waar in een ruimtelandbouwstation groenten worden gekweekt.
Wamelink kan zijn huidige onderzoek betalen mede dankzij crowdfunding en merchandise. Daarvan kan hij studenten laten meehelpen aan het onderzoek, kasruimte huren en wat analyses laten doen. Wat Wamelink en Bohlander betreft moet de koepel er over 10 jaar staan. De komende tijd gaan de onderzoekers een maquette van een mogelijk design maken, Als de fondsen er zijn kan dat uitgewerkt worden, en kunnen de vergunningen en de bouw geregeld worden.

Maquette

"Om fondsen te krijgen, kunnen we mikken op geld voor wetenschappelijk onderzoek. Maar dat is behoorlijk lastig, en er zijn daarnaast ook interessante mogelijkheden voor bedrijven, bijvoorbeeld via de European Space Agency (ESA)", zegt de onderzoeker. Daarom heeft Wamelink samen met Lotte Bohlander, die bij hem studeerde, nu het bedrijf B.A.S.E. opgericht: Bioregenerative Astrofood & Sustenance Engineering.
[lees ook:undefined]