Rijk van Nijmegen

Ed Sheeran of Metallica, muziek kan helpen bij stress

Muziek van Metallica kan helpen tegen stress.
Muziek van Metallica kan helpen tegen stress. © REX by Shutterstock
NIJMEGEN - Zit je in de stress? Muziek krijgt je wellicht rustig. En dan maakt het niet uit of het een nummer van Metallica of Ed Sheeran is. Dat blijkt uit onderzoek van een promovendus van de Radboud Universiteit (RU).
Stress kan hart- en vaatziekten, burn-out en depressie veroorzaken. Naast mediteren of een stukje hardlopen, luisteren veel mensen naar muziek om te ontspannen. "Onderzoek laat zien dat muziek in combinatie met therapie goede resultaten kan opleveren", zegt psycholoog en muziekwetenschapper Krisna Adiasto. Hij is junior onderzoeker bij de Nijmeegse universiteit en promoveert op 29 januari op dit onderwerp aan de RU.

'Muziek en therapie helpen tegen stress'

Het maakt daarbij niet uit of je naar Nothing Else Matters van Metallica, Shape of You van Ed Sheeran of klassieke muziek luistert, blijkt uit zijn onderzoek. Wel worden 'succesvolle' nummers vaak uitgevoerd in dezelfde toonsoort (E) en in een gematigd tempo (4/4 maat).
Adiasto liet tweehonderd mensen online luisteren naar tien minuten muziek: muziek die de onderzoekers hadden uitgekozen, zelfgekozen muziek of willekeurig muzikale tonen. "Mensen die luisterden naar de nummers die wij hadden gekozen of naar hun eigen muziek, herstelden sneller van hun stressgevoel dan de groep mensen die naar willekeurige muzikale tonen luisterden", zegt Adiasto.
"Volgens ons komt dat doordat eigen muziek en de door ons gekozen muziek leidt tot cognitieve afleiding, waardoor stress sneller afneemt. De zelfgekozen nummers gaan daarnaast samen met positieve emoties, wat ook een gunstig effect heeft op de afname van stress."

'Muziek is enorm persoonlijk'

Ondanks dat uit haar onderzoek blijkt dat het luisteren naar muziek effect heeft op stressherstel, is Adiasto voorzichtig in het doen van aanbevelingen op dit gebied.
"‘Muziek is enorm persoonlijk. Het kan dat een nummer dat niet binnen de twee 'goede' categorieën past, toch heel goed voor iemand werkt, bijvoorbeeld omdat die persoon heel prettige associaties heeft bij dat nummer."
Volgens Adiasto is het vooral opmerkelijk dat genre minder invloed heeft dan vaak wordt aangenomen, wat een belangrijk resultaat van zijn onderzoek is. Hij benadrukt het belang voor muziekonderzoekers om verder te kijken dan genres en zich te richten op audiokenmerken.