Arnhem en omstreken / Achterhoek

Veel stroomstoringen in Gelderland, waar komt dat toch door?

Liander aan het werk
Liander aan het werk © Archief Omroep Gelderland
ARNHEM - Geen stroom, geen licht, geen televisie, geen wifi: stroomstoringen komen de laatste tijd geregeld voor. Zo zijn inwoners van Arnhem-Zuid deze week al twee keer getroffen. Maandagavond zaten daar zo'n 800 mensen in het donker en deze woensdagmiddag was het raak bij bijna 3.000 inwoners.
Hetzelfde lot trof inwoners van Wamel en Beneden-Leeuwen dinsdagavond. Grote delen van die plaatsen zaten toen zo'n vier uur zonder stroom.

Meerdere Gelderse plaatsen zonder stroom

Deze ochtend meldde netwerkbeheerder Liander negen Gelderse plaatsen waar een stroomstoring speelde. De ene keer gaat het om storingen waarbij minder dan driehonderd klanten getroffen zijn, dan weer gaat het om amper 25 getroffen aansluitingen.
De storingen komen verspreid over de provincie voor. Van Acquoy in het westen van onze provincie tot Millingen aan de Rijn in het oosten of Gaanderen in de Achterhoek en van Zelhem tot Ingen, Lienden, Ommeren, IJzendoorn en Vragender: het is op veel plekken raak.

Waar komt het door?

Een woordvoerder van Liander bevestigt dat er in Gelderland inderdaad meer stroomstoringen voorkomen dan voorheen. "We zien meer storingen op laagspanningsniveau, dus in de wijken. Dat komt in het hele gebeid van Liander voor, en dat geldt ook voor Gelderland."
Ze kan niet ingaan op alle plaatsen, maar in zijn algemeenheid kan ze wel een verklaring geven voor het toegenomen aantal stroomstoringen. Volgens Liander zijn de problemen te wijten aan het extreem natte weer van de laatste tijd: "Het is een seizoenseffect. Dat gebeurt ook in de zomer. Het is nu wel een tijdje droog, maar de grondwaterstand is hoog. Als je daar veel kabels hebt liggen, vergroot dat ook het risico op een storing."
Een kleine beschadiging aan een kabel kan dan al voor problemen zorgen als er water bij komt. En zo'n beschadiging kan al door een steentje of werkzaamheden ontstaan, aldus de woordvoerder.
"Als we meer extreem weer krijgen, kunnen die problemen dus ook vaker voorkomen." aldus de woordvoerder. Tegelijkertijd heeft ze ook een geruststellende mededeling: "We werken hard aan de uitbreiding en verzwaring van ons net."