Gelderland

Code geel voorbij, nachtvorst op komst

Code geel met flinke wind geldt nog even.
Code geel met flinke wind geldt nog even. © ANP
ARNHEM - Gelderland heeft in de vroege woensdagochtend te maken gehad met onstuimig weer. Dat werd veroorzaakt door lagedrukgebied Jocelyn. Nu komen er koude nachten aan.
Het KNMI gaf daarom voor onze provincie code geel af tot 08.00 uur. Jocelyn lijkt in Nederland meer gevolgen te hebben, zoals omgewaaide bomen en containers, dan storm Isha. Die storm schampte ons eerder deze week.
Weerman Johnny Willemsen van Weerplaza heeft daar wel een verklaring voor: "Ik denk dat het voor een groot deel van Nederland geldt. Maar, ik moet zeggen, Isha was code oranje. Maar alleen voor de Wadden en Noord Holland. Code geel is het nu ook. En dat was het in Gelderland de nacht naar maandag en maandagochtend ook. Wat dat betreft zijn die kleurcodes wel gelijk. En de windstoten waren vannacht ietsjes sterker."

Meer landinwaarts

In het begin van de week leken we in Gelderland minder last van Isha te hebben dan nu van Jocelyn: "Het is wat meer landinwaarts. Wat meer in het hele land, terwijl Isha zich meer op het noordwesten concentreerde. En daar wel iets hogere waardes haalde. Op de Wadden en Noord Holland zijn er maandag windstoten van 110 tot 115 kilometer per uur gemeten. En nu zit heel Nederland eigenlijk tussen de 75 en de 100', zegt de weerman.
Ook in Gelderland merkten we dat dus, aldus de weerman: "De hoogste windstoot was in Herwijnen, in de Betuwe, 90 kilometer per uur. En Deelen en Hupsel zitten de 75 en 80."

Winderige woensdag

Eén ding in het bijzonder, constateert Willemsen: "Wat verder wel opvallend is om te melden, is dat we de maximumtemperatuur woensdag wel gehad hebben. Die viel in de nacht: 13 graden. De rest van vandaag is het zo'n 10 tot 11 graden."
Maar de wind gaat niet helemaal weg: "Ja, de wind blijft nog wel de hele dag van de partij. Pas in de loop van de middag gaat die wat afnemen. Dus die is nadrukkelijk aanwezig. Het weerbeeld verder is een mix van wolken en zon. Gewoon een droge dag."

Nachtvorst in het weekeinde

Willemsen kan ook al wat vooruit kijken. En ziet een paar koude nachten aankomen: "Donderdag start droog. In de middag een klein beetje regen, dat stelt niet zoveel voor. Dan valt er toch vooral regen in de nacht naar vrijdag en vrijdagochtend. Vrijdagmiddag breekt de zon weer door. En het weekeinde ziet er droog uit, met wel een paar frisse nachten. Vooral de nacht naar zaterdag kan het een graadje vriezen."
Ook komende nacht kan het frisjes zijn: "Met 2 of 3 graden als minimumtemperatuur."