Rivierengebied

Will uit Tiel stuurt al twintig jaar zeecontainers naar Suriname

TIEL - Ruim 25 jaar geleden raakte Tielenaar Will van Rhee, zo zegt hij zelf, besmet met het ‘Surinamevirus’. Toen hij beroepshalve in dat land verbleef als adviseur namens de KNVB, viel hij als een blok voor de schoonheid van het land én de gastvrijheid van de mensen. Maar hij zag ook de bittere armoede.
Samen met vrijwilligers verstuurde hij twintig jaar geleden de eerste zeecontainer met hulpgoederen naar Suriname. Inmiddels zijn ze in Tiel zo’n 130 tot 140 zeecontainers verder.

'Te triest voor woorden'

"Er zijn daar schoolklassen met 40 à 45 kinderen waar ze met zijn tweeën aan een tafeltje moeten zitten", vertelt Will. "Operaties in het ziekenhuis worden soms afgeblazen, omdat ze geen verband hebben. Dat is te triest voor woorden."
De schrijnende situatie waar sommige Surinamers mee kampen steekt Will. Zo erg zelfs, dat hij al twintig jaar met een vaste ploeg vrijwilligers hulpgoederen naar het land verscheept. Vanuit het hele land brengen mensen hulpgoederen naar het verzamelpunt in Tiel van de stichting Vrienden van Suriname.
Kort gezegd helpt de stichting mensen in armoede. "Maar we hebben een focus op kinderen, ouderen, ziekenhuizen en verpleeghuizen", aldus Will. "We sturen schoolmeubilair, lesboeken en knuffels, maar ook medische hulpmiddelen zoals verband, bloeddrukmeters en rolstoelen. Heel vaak zit er fantastisch goed spul tussen, waar de mensen in Suriname ontzettend blij mee zijn."
In onderstaande reportage zie je hoe de Tielse vrijwilligers een zeecontainer inpakken voor Suriname:
Tielse vrijwilligers verschepen al 20 jaar hulpgoederen naar Suriname
Will glundert als een paar vrijwilligers met elkaar lopen te dollen tijdens het inladen van de container. "Weet je?", pauzeert Will. "Het merendeel van onze vrijwilligers is nog nooit in Suriname geweest. Maar het voelt zo goed om dit met zijn allen te doen. We zijn hier echt met goede dingen bezig."

Hoe kunnen mensen helpen?

"Door het hele land kennen mensen ons. Dus aan hulpgoederen hebben we geen gebrek", vertelt Will. "Maar ik heb wel grijze haren op mijn hoofd gekregen van de transportkosten. Iedere container die we versturen kost tussen de 4.500 en 5.000 euro. En we proberen nu jaarlijks zo'n tien tot twaalf containers te verschepen. Met iedere donatie, hoe klein ook, zijn we ontzettend blij."