Arnhem en omstreken

Nieuwe koranverbranding in Arnhem op komst

Links de tegendemonstranten, rechts Edwin Wagensveld.
Links de tegendemonstranten, rechts Edwin Wagensveld. © Persbureau Heitink en ANP, bewerking Omroep Gelderland
ARNHEM - Pegida-voorman Edwin Wagensveld komt opnieuw naar Arnhem om een koran te verbranden. Hij heeft zijn demonstratie voor zaterdag 23 maart aangemeld bij de gemeente. Hij wil die dag opnieuw naar het Jansplein gaan, de plek waar zijn vorige poging door rellende tegendemonstranten uit de hand liep.
Burgemeester Ahmed Marcouch laat weten dat hij ook deze demonstratie weer zal benaderen zoals alle andere. Dat komt erop neer dat hij zal kijken of er geen gevaar optreedt voor de gezondheid, het niet tot verkeersproblemen leidt en de openbare veiligheid niet in het geding komt, zoals de wet van een burgemeester verwacht. Met de inhoud van de demonstratie mag een burgemeester zich niet bemoeien.

'Geen reden deze te verbieden'

Het verloop van de vorige demonstratie is volgens Marcouch dus geen reden op zich om deze te verbieden. "Wat we daar hebben gezien, wordt natuurlijk meegenomen, maar we kijken naar de actuele informatie."

Op zaterdag 13 januari wilde Pegida-voorman Edwin Wagensveld een koran verbranden op het Jansplein in Arnhem. Dat deed hij als reactie op het besluit van de gemeente om onder meer hoofddoekjes voortaan toe te staan bij boa’s.

Tegendemonstranten uit de moslimgemeenschap verzamelden zich op datzelfde plein. Na een geweldsuitbarsting waarbij zowel Wagensveld als enkele agenten gewond raakten, werd de demonstratie afgeblazen.

Als burgemeester is Marcouch verplicht een manifestatie als deze te faciliteren. "Ik heb dus niks toe te staan", maakt hij duidelijk. "Ik moet goede argumenten hebben om die te verbieden. Bijvoorbeeld als de politie met al zijn mensen niet in staat is de demonstratie te beschermen. Maar dat gaat altijd op basis van feitelijke informatie."
Wagensveld constateert dat hij zijn demonstratie in elk geval ruimschoots vooraf heeft aangemeld. "De gemeente heeft dus voldoende tijd om zich voor te bereiden."

'Over andere plek valt te praten'

De Pegida-leider hoopt dat het stadsbestuur contact met hem zoekt om in overleg te treden. "Laten we met elkaar kijken waar die koranverbranding het beste te faciliteren is. Over een andere plek is altijd te praten. Als het maar niet ergens op een industrieterreintje is."
Als het aan Wagensveld ligt, wordt er naar zo'n locatie gezocht zodat deze kan worden afgezet en er voldoende politie beschikbaar is. "En wellicht moet de tegendemonstratie dan maar een keer niet onder de voorwaarde dat we elkaar kunnen zien en horen."

Niet uit op geweldsexplosie

Wagensveld zegt namelijk niet uit te zijn op een nieuwe geweldsexplosie. "Maar ik laat mij ook niet het recht op demonstratie ontnemen."
Volgens Wagensveld gaat het hem ook niet om het verbranden van het heilige boek op zich. "Het gaat mij om de reacties. De kern is dat je ziet dat er bij alle demonstraties die tegen de islam zijn gericht, gewelddadige aanvallen vanuit de moslimgemeenschap komen."

'Grotere groep zal zich verenigen'

Moskeevoorzitter Mustafa Akpinar liet eerder al aan Omroep Gelderland weten dat de veiligheid bij een nieuwe koranverbranding volgens hem nooit te garanderen is. "Dan zal een nog grotere groep tegenstanders zich verenigen. Zeker na de zelfs internationale aandacht die dit heeft gekregen. Dat wordt een kettingreactie."