Rivierengebied

Hier komen de hoogste windturbines van Nederland: 'Heel lastig besluit'

De geplande windmolens bij Echteld zorgen voor ophef.
De geplande windmolens bij Echteld zorgen voor ophef. © Pixabay
ECHTELD - Het moeten de hoogste windturbines van Nederland worden met een tiphoogte van 270 meter. De provincie stelde dinsdag de eerste plannen vast voor de komst van zeven windturbines bij Echteld-Lienden.
Maar omwonenden zijn kritisch op de plannen, een bewonersbijeenkomst eind vorig jaar was druk bezocht en inwoners hebben zich verenigd in een actiegroep. De gemeente Buren stuurde maandagavond ook nog een brief om de provincie te bewegen om af te zien van het plan.
Daar ging het Gelders college niet in mee. Ze stelde de plannen dinsdag vast, het komende jaar kunnen inwoners nog reageren en moet de politiek er ook nog iets van vinden. "Het was voor ons een heel lastig besluit omdat we ons er zeer van bewust zijn dat de windmolens impact hebben op de leefomgeving", zegt gedeputeerde Ans Mol.
Buurtbewoners maken zich zorgen om nieuwe windmolenplannen:
Zorgen om nieuwe torenhoge windmolens

'Twee windmolens geschrapt'

Twee windmolens die volgens de provincie het 'dichtst bij woningen staan' worden geschrapt. In een uitgebreid stuk reageert Gelderland ook op de zorgen van inwoners., "Hoe begrijpelijk die zorgen ook zijn, de komst van een windpark op deze locatie komt niet uit het niets. We geven nu concreet vervolg aan eerder democratisch vastgesteld beleid."
Dat zijn de zogenoemde RES'en. Daarin hebben gemeenten vastgelegd hoeveel duurzame energie ze willen opwekken. Maar de gemeente Buren stelde geen nieuwe windturbines te willen. De provincie komt tot een andere afweging en zegt dat het halen 'van de doelen zwaarder weegt.'
Het duurt nog wel even voordat de windturbines worden gerealiseerd: op z'n vroegst wordt door de Gelderse politiek in september een besluit genomen.