Rivierengebied

Drie Gelderse moordverdachten in zaak Peter R. de Vries zwijgen

archief: vermoedelijke schutter (Delano G.) en zijn chauffeur (Kamil E.)
archief: vermoedelijke schutter (Delano G.) en zijn chauffeur (Kamil E.) © Petra Urban
TIEL - Drie van de negen verdachten in de moord op Peter R. de Vries komen uit het Rivierengebied. Dinsdag stonden zij voor de rechtbank in Amsterdam om hun rol in de moord toe te lichten. Ontkennen en vooral zwijgen was echter het devies van bijna alle verdachten - en zeker van de drie mannen uit Rivierenland.
De vermoedelijke rol van de drie is niet gering. De vermoedelijke schutter Delano G. groeide op in Tiel, zijn Poolse chauffeur Kamil E. woonde in de tijd van de moord in juli 2021 in Maurik en Krystian M. uit Ochten zou de twee uitvoerders van de moord hebben aangestuurd. Daarnaast stonden dinsdag nog meer verdachten terecht die een rol hadden in de voorbereiding, zoals het verzorgen van een vluchtauto en wapens en het doen van voorverkenningen.
Twee andere verdachten zouden de moord hebben gefilmd, met als doel de samenleving zo veel mogelijk schrik aan te jagen. Dat schrik aanjagen is van belang, omdat de officier van justitie een daad met een terroristisch oogmerk wil bewijzen.

Eén verdachte legt sobere verklaring af

Alle verdachten, ook de drie uit het Rivierengebied, ontkenden iets met de moord op De Vries te maken te hebben en beriepen op hun zwijgrecht. Alleen verdachte Erickson O. legde een korte verklaring af.
In een paar korte zinnen ontkende hij enige betrokkenheid bij de moord op De Vries. "Ik wist niet wie hij was en dat hij een bekend persoon was."
Ook ontkende O. informatie te hebben doorgegeven, of deel uit te maken van een criminele organisatie. Verder claimde O. niet te weten dat De Vries zou worden gefilmd na de aanslag.

Eerder levenslang geëist

Tegen Delano G. en Kamil E. werd in juni 2022 al levenslang geëist. Daarna meldde zich nog een anonieme getuige en werd het onderzoek verbreed. De rechtszaak liep daardoor vertraging op. Omdat de samenstelling van de rechtbank ondertussen was veranderd, door een verhuizing van één van de rechters naar het buitenland, moest hun hele zaak over.
De rechtbank heeft voor de zaak elf dagen uitgetrokken. De behandeling gaat woensdag weer verder. Het gaat waarschijnlijk nog maanden duren voordat de rechtbank met een uitspraak komt.