Stedendriehoek / Noord-Veluwe

Jos en Bianca hebben het sinds kort drukker in hun tabakszaken

Jos Diependaal in zijn winkel in Apeldoorn
Jos Diependaal in zijn winkel in Apeldoorn © Omroep Gelderland
APELDOORN - Sinds 1 januari verkoopt Albert Heijn geen sigaretten meer in de winkels. Andere supermarkten volgen per 1 juli, de datum waarop het voor alle supermarkten verboden is nog tabak te verkopen. Tabakswinkels in Apeldoorn en Epe hebben het door deze ontwikkelingen nu al drukker en verwachten nog meer drukte.
Jos Diependaal is eigenaar van The Read Shop in Apeldoorn. Hij merkt dat het drukker is in zijn winkels, sinds de tabaksverkoop in de Albert Heijn is geëindigd. De toename van klanten geeft echter nog niet de boost waarop Diependaal rekende: hij verwacht die nu na 1 juli.
Voor nu is de ondernemer wel blij met de toename van de klanten, maar hij is ook kritisch. Zo verkoopt hij liever andere producten dan tabak, zoals tijdschriften en cadeau-artikelen. De marge op sigaretten is namelijk erg laag en niet rendabel voor hem, zegt Diependaal. "Tegelijkertijd is de toename van tabaksklanten een kans voor ons. Misschien nemen de nieuwe klanten, als ze sigaretten bij ons komen kopen, ook wel een tijdschrift of cadeautje mee."

Accijnzen omhoog

"Het is bij ons zeker wel drukker, maar het mag van mij nog drukker", zegt Bianca Wittehaan. Ze heeft een tabakszaak in Epe. Tegelijkertijd ziet Wittehaan een groot deel van haar klanten naar Duitsland gaan om daar voordeliger sigaretten en tabak te kopen. En dan gaat hier in Nederland per 1 april de accijns op tabak ook nog eens omhoog.
De onderneemster worstelt met de vraag of ze een extra werknemer aan moet nemen. Sinds 1 januari moet ze wel degelijk meer tabak inkopen om aan de vraag te kunnen voldoen. Ze is echter bang dat de accijnsverhoging van 1 april en de leegloop van klanten naar Duitsland averechts zullen werken voor haar als ondernemer.
Ook een klant in haar zaak ziet het nut voor de jeugd om de verkoop in supermarkten te verbieden. "Die accijnzen moeten er gewoon vanaf. Dat slaat nergens op", zo laat hij weten.