Gelderse Vallei

Boeren in onzekerheid: nog geen duidelijkheid voor piekbelasters

Dronebeeld van de Gelderse Vallei, waar de meeste boeren piekbelaster zijn.
Dronebeeld van de Gelderse Vallei, waar de meeste boeren piekbelaster zijn. © Omroep Gelderland
LUNTEREN - De regeling voor boeren om te investeren in emissiearme stalsystemen, laat langer op zich wachten. Datzelfde geldt voor de verplaatsingsregeling van een boerenbedrijf dat veel stikstof uitstoot. Het kabinet wil eerst meer duidelijkheid hebben voordat de regelingen opengaan. Wél blijft de uitkoopregeling van piekbelasters tot eind dit jaar geopend en komt daar meer geld voor beschikbaar.
Dat staat in een brief die dinsdagavond naar de Tweede Kamer is gestuurd. Om de verplaatsingsregeling te openen, heeft het kabinet eerst toestemming van de Europese Commissie nodig.
Voor de innovatieregeling voor emissiearme stalsystemen geldt dat Den Haag eerst wil weten hoeveel een innovatie daadwerkelijk aan stikstofvermindering oplevert, denk aan een uitstootarme stalvloer. Nu blijkt dat innovaties in de praktijk vaak minder stikstofvermindering opleveren dan op papier staat.

Onzekerheid

Veel Gelderse boeren die piekbelaster zijn, blijven hierdoor langer in onzekerheid, blijkt uit gesprekken die Omroep Gelderland de afgelopen week met verschillende ondernemers voerde. Agrariërs willen graag snel van alle regelingen weten wat de voorwaarden zijn om te kunnen zien wat ze betekenen voor hun bedrijf.
Nu kan dat dus alleen bij de regeling tot uitkoop en bij een regeling die boeren helpt minder vee op meer land te houden. Om piekbelasters de kans te geven om alle regelingen af te wegen, blijft de uitkoopregeling voor hen tot eind van dit jaar beschikbaar. Ook wil het kabinet extra geld vrijmaken om alle piekbelasters die willen stoppen, ook te kunnen laten stoppen. Het gaat om een bedrag van 1.45 miljard euro. In Gelderland hebben 338 boeren interesse voor deze regeling getoond.

Meer geld

Daarnaast wil het kabinet landelijk 1.28 miljard euro extra vrijmaken voor provincies om de stikstofuitstoot omlaag te krijgen. Dit staat los van de 25 miljard euro, dat uit het zogenoemde stikstoffonds zou moeten komen. De Eerste Kamer heeft dit fonds controversieel verklaard nu er een demissionair kabinet is. Het is nog niet duidelijk of het nieuwe kabinet het geld beschikbaar houdt.