Gelderland

Stalker moet boeten voor vier jaar lang bedreigen ex

De man zocht op verschillende manieren veelvuldig contact.
De man zocht op verschillende manieren veelvuldig contact. © ANP, ter illustratie
ASPEREN - Een 41-jarige man uit Amsterdam is veroordeeld voor het stalken en bedreigen van zijn ex-vriendin uit Asperen en haar nieuwe partner. Hij moet twee jaar de cel in, waarvan één jaar voorwaardelijk.
De man stalkte zijn ex, die verhuisd was naar de Betuwe, en haar nieuwe partner ruim vier jaar lang. Hij belde ze, sprak voicemails in, sms'te hen en stuurde berichten via WhatsApp en e-mail. In de berichten die de man stuurde of insprak, bedreigde hij zijn ex en haar nieuwe partner meerdere keren met de dood.
Ook deed de man zich - toen zijn ex-vriendin zwanger was - tegen de verloskundige en het ziekenhuispersoneel voor als haar partner.

De bedreigingen zouden met tussenpozen hebben plaatsgevonden tussen januari 2018 en februari 2022. De verdachte stuurde berichten met veel bedreigende teksten. Enkele voorbeelden zijn: "Sommige vrouwen worden door hun ex vermoord, zelfs als hun kinderen erbij zijn." En: "Ik heb besloten je open te snijden. Ik start bij je clit."

Daarnaast liep de man - toen hij het adres in Asperen van zijn ex-vriendin en haar partner had achterhaald - voor hun woning langs. Verder plaatste hij een GPS-tracker onder de auto van de partner. Toen die man op een carpoolplaats bij Everdingen geparkeerd stond, kwam de man met een hamer op de auto af waarin de man zat af en sloeg de ruit in.

Radeloos

Door het stalken en het dreigen voelden de slachtoffers zich radeloos, angstig en moedeloos. Omdat de man onvoldoende meewerkte aan een onderzoek van het Pieter Baan Centrum, hebben deskundigen geen stoornis kunnen vaststellen. De man krijgt daarom alleen een gevangenisstraf opgelegd en geen behandeling.

Vrij man

De man hoeft niet terug naar de gevangenis, omdat hij zijn onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 368 dagen al in voorarrest uitzat. Wel legt de rechtbank - als stok achter de deur - een voorwaardelijke gevangenisstraf op, waarmee voorkomen moet worden dat de man verder gaat met stalken. Verder legt de rechtbank een contact- en locatieverbod aan de man op. Bij iedere overtreding daarvan wordt hij een week in hechtenis genomen.