Rijk van Nijmegen

Celstraf voor bedreiging en poging tot doodslag op agent

Rechtbank Zutphen
Rechtbank Zutphen © ANP
NIJMEGEN - Een 34-jarige Nederlander uit het Duitse Kranenburg heeft een celstraf van anderhalf jaar opgelegd gekregen voor het bedreigen van een politieagent, poging tot doodslag en het ernstig schenden van de verkeersregels. In een wilde achtervolging reed hij afgelopen zomer met hoge snelheid het centrum van Nijmegen in.
Op 15 juli 2023, op de zaterdag voor de Nijmeegse 4Daagse, kreeg de politie een melding dat de man in Groesbeek met een auto op een groepje mensen zou zijn ingereden. Toen de politie vanuit Nijmegen daar naartoe onderweg was, kwamen agenten de man tegen.
De politie ging achter hem aan, maar hij negeerde de stoptekens. Er volgde een wilde achtervolging. Volgens de politie reed de man met hoge snelheden richting het centrum van Nijmegen. Zonder te remmen reed hij iedere keer door rood en reed hij meerdere keren tegen het verkeer in. Automobilisten, fietsers en voetgangers moesten hard remmen of aan de kant springen om een aanrijding te voorkomen.

Poging tot doodslag op agent

Tijdens de achtervolging bedreigde de man een politieagent die met zijn dienstwagen op de weg stilstond. Hij reed met hoge snelheid op hem af en stuurde zijn voertuig op het laatste moment weg. Toen de agent achter hem aan ging en op de Oranjesingel naast hem reed, om hem tot stoppen te dwingen, stuurde de man op de politieagent in. Die moest daardoor naar de rijstrook voor tegemoetkomend verkeer uitwijken en zag de tegenliggers hard op hem af komen rijden.
De politieagent kon een frontale aanrijding ternauwernood voorkomen. De rechtbank vindt dit een poging tot doodslag. Van het inrijden op het groepje mensen in Groesbeek spreekt de rechtbank de man vrij, omdat niet bewezen is dat hij dit bewust deed.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Een psycholoog onderzocht de man en vindt dat zijn gedrag in mindere mate aan hem is toe te rekenen. De rechtbank verklaart hem daarom verminderd toerekeningsvatbaar, omdat hij destijds een drugsverslaving en trekken van een persoonlijkheidsstoornis had.
De man wordt in een kliniek opgenomen en daarna krijgt hij ambulante behandelingen. Ook krijgt de man een alcohol- en drugsverbod.
Tien maanden van de anderhalf jaar celstraf zijn voorwaardelijk. De man mag ook twee jaar lang geen motorvoertuigen besturen en moet de agent 750 euro smartengeld betalen.