Stedendriehoek / Achterhoek

Drugsoverlast bij voetbalclubs: 'We willen meer toezicht'

Materiaalman in Apeldoorn Marcel Logger laat een gevonden lachgascilinder zien.
Materiaalman in Apeldoorn Marcel Logger laat een gevonden lachgascilinder zien. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Voetbalclubs in Gelderland klagen over hangjongeren, drugshandel, overlast en drugsafval bij hun sportcomplexen. Dat blijkt uit een inventarisatie van Omroep Gelderland. "We sparen hier lachgasflessen totdat ze worden opgehaald", zegt een club. Vandaag deel 1 van een tweeluik over drugs bij voetbalclubs in onze provincie.
Omroep Gelderland stuurde vijftig amateurclubs een uitgebreide vragenlijst. Zestien van die benaderde clubs reageerden. Drie verenigingen wilden niet meewerken.
In Apeldoorn heeft voorzitter Sjoerd Mulder van Groen Wit ’62 een groot probleem met drugsgebruik op de openbare parkeerplaats en dan met name het afval daarvan, zegt hij tegen Omroep Gelderland. “Laatst rook het hier op de parkeerplaats en bij de ingang van het complex sterk naar wiet. Op zaterdagmorgen komen de pupillen hier, kinderen van 5 tot en met 12 jaar. Die wil en moet je ook weghouden bij die troep.”
Hij vertelt over resten van harddrugsgebruik en met name de vrijwel dagelijkse vondst van lachgascilinders op de parkeerplaats van Sportpark De Maten, aan de rand van snelweg A1.
Materiaalman Marcel Logger bij de Apeldoornse club haalt een lachgascilinder tevoorschijn, inhoud ruim 3 liter. "We hebben er nu een stuk of vijftien", zegt Logger. "En dan heb je nog de cilinders die al weg zijn. Op een drukke trainingsavond lopen hier kinderen rond. En zo'n lachgasfles spreekt kinderen aan. En er zit ook nog spul in. Voor de kinderen vind ik het heel gevaarlijk."

Zorgen in het Rivierengebied

Ook in het Rivierengebied zijn zorgen. "Al heel lang gaat het verhaal dat onze parkeerplaats gebruikt wordt als locatie waar drugs worden verhandeld", reageert Bas ten Berge van SV TEC in Tiel. "Dat is natuurlijk niet goed zichtbaar en alleen maar te bewijzen als ik het met eigen ogen zie. Maar ik denk met 99,9 procent zekerheid dat gedeald wordt op onze parkeerplaats.”
De voorzitter van SV TEC, Bas ten Berge.
De voorzitter van SV TEC, Bas ten Berge. © Omroep Gelderland
De club heeft zijn velden aan de Laan van Westroijen. "Je hebt hier een sporthal, een atletiekbaan, een speelveldje waar je kunt basketballen en voetballen. Dit is een verzamelplaats. Er staan heel vaak auto's, met jongelui erin. Het is een plek waarvan in de volksmond bekend is dat het een plek is waar dingen gebeuren die je beter niet kan weten. Zeker als je na een vergadering 's avonds naar je auto loopt, heb je niet altijd een heel veilig gevoel."
Bewijs van drugshandel heeft Ten Berge niet. "Er staan wel eens twee auto's naast elkaar en dan stappen er een paar uit of raampjes gaan naar beneden en handen gaan naar buiten. Je moet hard bewijs hebben en dat hebben we niet."
Het bestuur van de derdedivisieclub lichtte meerdere keren de politie in. De clubvoorzitter: “Die controleert af en toe maar van enige interventie of voorkómen is geen sprake. Althans, ik zie of merk dat niet.”
Soms vinden we wiet
wijkagent Erwin van Dalen in Tiel
Bij de skatebaan in de buurt van SV TEC wordt geblowd, vertelt wijkagent Erwin van Dalen. "Soms vinden we er wiet." Hij spreekt van golfbewegingen. "Als het wat mooier weer is krijgen we meer overlastmeldingen. Die gaan onder meer over te luide muziek op bepaalde plekken. Vaak hebben overlastgevers overdag gewoon een baan. Ze komen 's avonds op een plek bij elkaar om te chillen. Als het te erg wordt, dragen we ze op weg te gaan."
De gemeente Tiel zegt in een reactie sportclubs op regelmatige basis te spreken. "Dat gaat dan over het veilige sportklimaat maar ook zorgen. In deze gesprekken lopen we de afspraken door hoe ze meldingen kunnen doen. Op het moment dat sprake is van een signaal of signalen, dan gaan we hierover in gesprek met partners en bepalen gezamenlijk of en welke aanpak we hierop zetten."
Een club uit het Land van Maas en Waal heeft last van hangjongeren op zijn parkeerterrein, zegt die tegen Omroep Gelderland. “Ik schat zo maar in dat daar [...] gehandeld en gebruikt wordt”, meldt de verenigingsvoorzitter.
Terug naar Groen Wit '62 in Apeldoorn. Wat gebeurt er met die gevonden lachgascilinders? De politie is al eens geweest, gaat materiaalman Logger verder. Je moet ze maar opsparen en dan de wijkagent een keer laten komen, hoorde hij. "Die heb ik tot op heden nog niet gezien. Tot die tijd bewaar ik deze cilinders in de kast, want ik ben strafbaar als ik ze ga vervoeren."
De club heeft het probleem aangekaart, vult voorzitter Mulder aan. "Voorheen konden we 0900-8844 bellen. In het begin kwamen ze de cilinders ook ophalen, maar dat doen ze niet meer. Je wilt ook niet na elke vondst aan de bel trekken."
En wat moet op Mulders eigen sportpark gebeuren? Meer toezicht, klinkt het. "Of sluit het sportpark beter af. Maar misschien verplaats je dan het probleem wel. We voelen ons niet onveilig, zo is het niet. Maar er gebeuren hier wel dingen.”
Sjoerd Mulder van Groen Wit '62 in Apeldoorn.
Sjoerd Mulder van Groen Wit '62 in Apeldoorn. © Omroep Gelderland
De gemeente Apeldoorn bevestigt de overlast rond de sportcomplexen in de wijk De Maten. "Er is vorig jaar extra gemonitord en gesurveilleerd door onze handhavers en politie", zegt een woordvoerder. "We blijven het gebied meenemen in de reguliere controles en bij constatering of melding wordt er door handhaving of politie opgetreden."

Politie komt altijd in actie na melding

Na een melding of het constateren van drugshandel onderneemt de politie altijd actie, zegt een woordvoerster van Politie Oost-Nederland. "Ook bij meldingen van overlast gaan we het gesprek aan, waarbij het natuurlijk belangrijk is om ons ervan bewust te zijn dat iemand het recht heeft om ergens te zijn."
Een overzicht van overlastmeldingen bij sportaccommodaties kan ze niet geven, "omdat het vermoedelijk om honderden locaties gaat in ons gebied."
Openbaar toegankelijke plekken zoals sportterreinen, parkeerplaatsen van winkels of bijvoorbeeld bij natuurgebieden, neemt de politie 'regelmatig mee in de surveillance'. "Daarbij zijn we ook afhankelijk van de hulp van verenigingen, winkeleigenaren en eigenaren van terreinen om alert te zijn op problemen, mensen aan te spreken op wellicht ongewenste aanwezigheid."
Verder wijst de politie er op dat problemen voorkomen kunnen worden door bijvoorbeeld terreinen af te sluiten.
Morgen deel 2 van het tweeluik: Drugsgebruik door leden van jouw club, wat nu?

Ervaart jouw sportclub ook drugsoverlast? Vermoed je dat sporters bij je club drugs gebruiken en wil je er over vertellen? Dat kan anoniem. Stuur een mailtje aan hvanveen.gld.nl

Verantwoording

Omroep Gelderland heeft antwoorden op de vragen van clubs geanonimiseerd, tenzij die aangaven dat de naam van de club mocht worden gebruikt. Drie verenigingen gaven expliciet aan niet te willen meewerken. Voor verdere verdieping zocht de redactie nader contact met enkele voetbalverenigingen, ook clubs die geen vragenlijst hadden gehad.