Arnhem en omstreken

Moskeeën willen koranverbranding verbieden, Wagensveld tevreden

Links Pegida-voorman Edwin Wagensveld, rechts de moslims die hem van zijn koranverbranding af wilden houden.
Links Pegida-voorman Edwin Wagensveld, rechts de moslims die hem van zijn koranverbranding af wilden houden. © ANP en Persbureau Heitink, bewerking Omroep Gelderland
ARNHEM - Arnhemse moskeeën en islamitische organisaties pleiten voor een lokaal verbod op schennis van heilige boeken. Dat doen zij voorafgaand aan het spoeddebat woensdag naar aanleiding van de rellen rondom de voorgenomen koranverbranding. "Wij vinden dat deze daad een ernstige vorm van haatzaaien, discriminatie en belediging is", stellen de organisaties.
Bovendien zou het schenden van heilige boeken 'de religieuze vrede en de sociale cohesie in onze samenleving bedreigen'. Het verbranden van een koran, thora of bijbel is volgens de moslims niet alleen een aanval op een specifieke religieuze gemeenschap, maar ook op de waarden van vrijheid, gelijkheid en respect. "Het is een provocatie die bedoeld is te kwetsen, vernederen en intimideren. En om spanningen en conflicten te veroorzaken in onze multiculturele samenleving."

Op zaterdag 13 januari wilde Pegida-voorman Edwin Wagensveld een koran verbranden op het Jansplein in Arnhem. Dat deed hij als reactie op het besluit van de gemeente om onder meer hoofddoekjes voortaan toe te staan bij boa’s.

Tegendemonstranten uit de moslimgemeenschap verzamelden zich op datzelfde plein. Na een geweldsuitbarsting waarbij zowel Wagensveld als enkele agenten gewond raakten, werd de demonstratie afgeblazen.

De vrijheid van meningsuiting (VvMU) is bovendien niet absoluut, wordt gesteld. De moslimgemeenschap wijst erop dat het verboden is om een 'lhbti-vlag te verbranden, de holocaust te ontkennen of haatzaaiende predikers toe te laten'. "Deze verboden zijn gebaseerd op het principe dat de VvMU niet mag worden misbruikt om anderen te discrimineren, te beledigen of te bedreigen."

'Verbranden heilige boeken niet tolereren'

Het spoeddebat is aangevraagd door DENK. Als een raadsmeerderheid dat woensdagavond goedkeurt, zal het nog diezelfde avond plaatsvinden. De moslimorganisaties vragen een 'duidelijk signaal af te geven dat het verbranden van de heilige boeken in Arnhem niet wordt getolereerd'.
Pegida-voorman Edwin Wagensveld is van mening dat een lokaal verbod helemaal niet kan. "We hebben in Arnhem toch geen sharia-wetgeving?" De oproep daartoe noemt hij dan ook 'lachwekkend'. Mocht Arnhem wel besluiten om koranverbranding onmogelijk te maken, is het volgens hem 'een fluitje van een cent' om die bij de rechter weer de nek om te draaien.
Over alle ophef die er rondom zijn actie ontstaat, is Wagensveld 'meer dan tevreden'. "Dat mensen mij een idioot vinden, interesseert me niet. Maar je ziet wel dat er een besef komt dat de reactie vanuit de moslimgemeenschap laat zien dat ik gewoon gelijk heb."

'Geen geweld, als je doet wat ik zeg'

Het signaal dat de moslims in de ogen van Wagensveld geven is: 'ik gebruik geen geweld, als jij doet wat ik zeg'. "Zo werkt het niet in dit land. Waar is het einde als we daarin meegaan?"
Hoofddocent staatsrecht van de Radboud Universiteit Rian de Jong liet eerder aan Omroep Gelderland weten dat lokale regelgeving die als doel heeft om meningsuitingen met een bepaalde inhoud onmogelijk te maken, niet is toegestaan. "Je mag van een gemeenteraad verwachten dat die haar regelgeving niet gebruikt om om de wet heen te fietsen", stelt zij.

Wat vindt de raad?

Een ruime meerderheid van raadsfracties geeft bovendien aan achter het handelen van burgemeester Ahmed Marcouch te staan. Of zij wel bereid zijn hem in de toekomst andere instrumenten te geven om een eventueel nieuw plan om de koran te verbranden alsnog te verbieden, zal woensdagavond blijken. Voorlopig lijkt vooral de DENK-fractie dat te willen.
Ondertussen gaan er ook stemmen op voor een nationaal verbod op koranverbranding, zoals bijvoorbeeld Denemarken heeft. Marcouch is daar een voorstander van.

Hoge opkomst verwacht

Moskeebestuurder Khaled Mouhouti verwacht een grote opkomst op het stadhuis woensdagavond. "Het leeft heel erg binnen de gemeenschap." Wagensveld zegt de vergadering vanuit huis te volgen. "Met wat chips en popcorn."