Gelderse Vallei

Wageningen is voor verplichte huisvesting vluchtelingen

Demonstratie in Wageningen over asielbeleid in 2022
Demonstratie in Wageningen over asielbeleid in 2022 © Omroep Gelderland
WAGENINGEN - De Eerste Kamer stemt dinsdag over de spreidingswet die gemeenten kan dwingen asielzoekers te huisvesten. Als het aan de burgemeester van Wageningen Floor Vermeulen (VVD) ligt, komt die wet er zeker.
"Het is in Nederland heel normaal dat gemeenten die niet aan hun taken voldoen, daartoe worden verplicht." Zo reageert burgemeester Floor Vermeulen (VVD) op de spreidingswet: "Het is natuurlijk altijd goed als dat vrijwillig kan, maar het is kennelijk noodzakelijk dat er een stok achter de deur is."

'Jammer dat het zo moet'

Als een gemeente niet wil, dan moeten ze tot opvang gedwongen worden, vindt Vermeulen: "Dat is met andere dingen ook zo. Er wordt ook wel eens een weg aangelegd als een gemeente dat niet wil. Of een gemeente wordt aangeschreven door de overheid, omdat ze hun sociale woningen niet voldoende bouwen. Er zit bij mij helemaal geen irritatie, maar ik vind het wel jammer dat het moet gebeuren."
De spreidingswet moet ervoor zorgen dat asielzoekers gelijk over het land worden verdeeld, mogelijk onder dwang. Een derde van de gemeenten in Gelderland heeft de afgelopen jaren niets bijgedragen aan het tekort aan asielopvangplekken. Dat moet veranderen, vindt een meerderheid in de Tweede Kamer. De Eerste Kamer stemt er vandaag over.

Opvang zelf actief regelen

"Het is belangrijk dat de vluchtelingen die hier in Nederland zijn op een nette manier worden opgevangen. Dat die allemaal een fatsoenlijke plek hebben. En je ziet nu dat in Ter Apel en Budel, maar ook in heel veel andere plekken, die opvang niet menswaardig is. En wat je dan moet doen, is extra opvangplekken creëren", zegt Vermeulen.
Wageningen is één van de Gelderse gemeenten die die dat dus heeft gedaan. Maar makkelijk ging dat niet in de gemeente met 40.000 inwoners en - mede door het hoge aantal studenten - een krappe woningmarkt: "In Wageningen hebben we het voor elkaar gekregen om voor duizend vluchtelingen een plek te vinden. En dat is echt heel hard werken."

Draagvlak creëren

Vermeulen vindt dat de opvang in Wageningen goed gaat: "Er zijn natuurlijk ook incidenten bij locaties. Maar ik denk altijd: vind je het gek? Als je heel veel mensen bij elkaar hebt, dan gaat er ook wel eens wat mis. Daar moet je natuurlijk tegen optreden. Maar tegelijkertijd gaat het eigenlijk in Wageningen hartstikke goed en dan zie je dus dat het draagvlak groeit."

Kleinere opvang mogelijk

Volgens Vermeulen zorgt de nieuwe spreidingswet dat voortaan ook kleine opvanglocaties kunnen: "Tot op heden zei het COA dat dat allemaal niet kon. En je ziet nu dat dat veel beter gaat. Dus dat er ook met het COA gesproken kan worden over kleinere locaties. Want ik snap die gemeenten ook heel goed, die zeggen 'we hebben niet opeens een groot gebouw leegstaan.' Nou zoek dan naar die kleinere locaties waar het wel kan."