Rijk van Nijmegen

Via Vierdaagse sleept je door je eerste 4Daagse

De iconische Via Gladiola bij de Nijmeegse Vierdaagse van juli vorig jaar.
De iconische Via Gladiola bij de Nijmeegse Vierdaagse van juli vorig jaar. © ANP
NIJMEGEN - Voor de eerste keer de 4Daagse lopen, maar geen idee waar je beginnen moet? Het voorbereidingsprogramma Via Vierdaagse sleept debutanten door hun eerste editie. De Wandelbond ontwikkelde het programma en de inschrijving startte deze dinsdag voor de twaalfde keer.
Jilles Zwiers liep vorig jaar zijn eerste 4Daagse en met succes. "Het was een prachtige ervaring, die ik samen met mijn vader en broer heb gedaan", zegt hij.
Zwiers is niet de enige die met een goed gevoel terugkijkt op zijn deelname. Gemiddeld loopt 93 procent van de Via Vierdaagse-deelnemers de 4Daagse succesvol uit, berekende de Koninklijke Wandelbond Nederland. "Je krijgt allerlei handige tips waar ik zelf niet aan zou denken, zoals dat je vast moet gaan oefenen met de rugtas. Als je zo lang gaat lopen, dan gaat het erg schuren als je het niet gewend bent", weet Zwiers.

Trainingsschema's en tips

Een goede voorbereiding is het halve werk. Met het programma Via Vierdaagse worden wandelaars tot in de puntjes voorbereid op hun 40 of 50 kilometer. In de Wandel.nl-app krijgen deelnemers onder meer trainingsschema's aangereikt.
"Het omvat een trainingsschema, je krijgt handige tips, maar je kan ook gebruik maken van een gespecialiseerd team", zegt Mariëlle Vissers namens de bond. "Daar kan je met al je vragen terecht, we hebben een podoloog, wandeltrainers, sportartsen een diëtiste en zelfs iemand met veel ervaring op het gebied van blarenbehandeling."
Uit ervaring blijkt volgens Vissers dat de plekken voor het programma snel uitverkocht zijn. "We hebben 1860 plekken om mensen te begeleiden." Omdat de inschrijvingen zo hard gaan, heeft de wandelbond ook een 'Via Vierdaagse light' programma ontwikkeld. "Dan krijg je een aantal onderdelen van het trainingsschema."
Naast persoonlijke begeleiding zijn deelnemers verzekerd van een startbewijs voor de 106e editie van de Nijmeegse Vierdaagse van 16 tot 19 juli 2024.
Voor de eerste keer de 4Daagse lopen, maar waar begin je mee?

Aanmelden voor het programma kan sinds dinsdagochtend 10.00 uur op de website wandel.nl/via-vierdaagse. Als niet lid van de Wandelbond kost het programma 180 euro. Dat is inclusief het startbewijs voor de 4Daagse.